logo
RNTV Live

Cinci jurnaliști de la media independentă au fost reținuți în Rusia

Two school kids fight in a dark passageway of their school, almost silhouette.
Dudau Andreea Valentina

Cinci jurnaliști de la media independentă au fost arestați în Rusia. Unul dintre ei a fost agresat fizic și amenințat cu violențe sexuale de către polițiști!

Cinci jurnaliști care activau pentru presa independentă au fost arestați miercuri seara și joi în Rusia, într-un context în care represiunea împotriva oricărei forme de contestare a guvernului este în creștere.

În cursul nopții, poliția a efectuat arestările a doi jurnaliști – Ekaterina Anikievici de la SOTAvision și Konstantin Jarov de la RusNews, conform anunțului făcut de organizația non-guvernamentală OVD-Info, specializată în monitorizarea represiunii asupra libertăților în Rusia. Jarov a fost agresat fizic și amenințat cu violențe sexuale de către polițiști, conform unui martor citat de organizația menționată.

“Am fost lovit cu picioarele, mi s-a pus un picior pe cap, mi-au tors degetele și au râs de mine când am încercat să mă ridic”, a relatat Jarov, conform declarației sale publicate de organizația media RusNews. Acesta a suferit o rană la cap, zgârieturi, degete dislocate și entorse.

Conform relatării sale, violențele au fost generate de faptul că a filmat în apropierea locuinței unei alte jurnaliste, Antonina Favorskaia de la SOTAvision, care a fost arestată miercuri seara imediat după ce a fost eliberată dintr-o detenție administrativă de 10 zile pentru nesupunere față de poliție.

Apartamentul jurnalistei a fost percheziționat miercuri seara, la fel ca și cel al părinților săi, conform declarațiilor avocatului ei, Mihail Biriukov, citat de SOTAvision.

Alte două jurnaliste, Alexandra Astahova și Anastasia Musatova, care sosiseră pentru a se întâlni cu colega lor la ieșirea din detenție, au fost, de asemenea, arestate și duse pentru interogatorii de către anchetatori, conform aceleiași surse.

Potrivit Mediazona, un site de știri specializat în monitorizarea cazurilor judiciare, cazul lui Favorskaia este legat de activitățile mișcării conduse de opozantul Aleksei Navalnîi, care a decedat în închisoare în februarie. Organizațiile asociate cu el sunt considerate “extremiste” de către justiția rusă. Antonina Favorskaia a acoperit ani de zile procesele în care a fost implicat Aleksei Navalnîi.

Ea a fost cea care a filmat ultimul material video în care îl arată pe opozant încă în viață, la 15 februarie, în timpul unei audieri în instanță. Ea a fost arestată pe 17 martie, la câteva ore după ce a depus flori la mormântul opozantului, conform Mediazona.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor