De mai bine de un secol, pe data de 6 august, când creștinii sărbătoresc „Schimbarea la față“, Cimitirul Eroilor de la Tabla Buții a devenit loc de pelerinaj. În Primul Război Mondial, aici, la granița dintre Ardeal și Muntenia, s-au dat lupte grele. Au fost soldați care au căzut în bătaia gloanețelor, dar și mulți care au murit de molime și frig. Preotul Ioan Ștefan Vasilescu, din Slon, ajutat de câțiva elevi, a ales să-i înmormânteze creștinește pe toți cei căzuți aici, neținând cont de taberele din care au făcut parte.

Pe 6 august 1922, avea să fie primul pelerinaj, iar de atunci, tot mai multe persoane au urcat an de an în acest loc, unde istoria s-a „scris“ cu sânge. Lucru care s-a repetat și astăzi, când peste 1500 de persoane au venit să aducă un omagiu.

Jandarmii prahoveni au fost prezenți la ceremonialul militar și religios de la Tabla Buții, atât pentru asigurarea măsurilor și liniște și ordine publică, dar și pentru a depune o coroană de flori în memoria celor care au luptat pentru un ideal.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *