Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat că inflația în zona euro ar putea urca în următoarele luni, însă instituția va menține nivelul dobânzilor curente pentru a asigura revenirea prețurilor la ținta de 2%. Potrivit Reuters, declarația a venit în contextul unei scăderi rapide a inflației la 2,9% în luna precedentă, ceea ce a crescut anticipările unui declin al prețurilor.
Lagarde a subliniat că dezinflația rapidă ar putea fi încheiată curând, iar evoluția prețurilor la energie ar putea accelera creșterea prețurilor în viitorul apropiat. La un eveniment organizat de Financial Times, ea a declarat: „Există probabilitatea unei reapariții a inflației ridicate. Chiar dacă prețurile la energie sunt în prezent la un nivel rezonabil, vom pierde efectul favorabil al bazelor de comparație în ianuarie și februarie.”
Obiectivul BCE este de a atinge o rată a inflației de 2% către finalul lui 2025, cu o stagnare în jurul a 3% în cea mai mare parte a anului următor. Totuși, chiar și în cazul unei inflații mai ridicate, șefa BCE a indicat că nu ar fi imperativă o nouă majorare a dobânzilor. Lagarde a menționat: „Suntem într-un punct în care cred că, fără modificări ale dobânzilor, ne putem apropia de ținta de 2% pe termen mediu.”
Ea a avertizat că riscurile la adresa inflației continuă să fie prezente și că BCE este îngrijorată de lipsa unui acord referitor la noul cadru fiscal pentru statele membre UE. BCE a repetat avertismentul că restricțiile bugetare sunt esențiale pentru a reduce inflația și că cheltuielile excesive ar putea determina instituția de la Frankfurt să strângă din nou politica monetară pentru a contrabalansa impulsul fiscal.
La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, BCE a decis să ia o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria sa de 25 de ani. Instituția a subliniat că cele mai recente date arată o încetinire ușoară a inflației către ținta de 2%. Astfel, ratele dobânzilor vor rămâne neschimbate la nivelurile actuale de 4,50% pentru operațiunile principale de refinanțare, 4,75% pentru facilitatea de creditare marginală și 4% pentru facilitatea de depozit – cel mai înalt nivel al dobânzii din 1999, anul lansării monedei euro.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.