Sursă foto: Shutterstock

Populația Chinei a înregistrat o scădere pentru al doilea an consecutiv, subliniind preocupările cu privire la creșterea viitoare a celei de-a doua economii ca mărime din lume

Datele publicate miercuri arată o populație de 1,409 miliarde la sfârșitul anului 2023 – o scădere de 2,08 milioane față de 2022.

Această scădere recentă este dublă față de cea din anul precedent, care a marcat prima reducere a populației în ultimii 60 de ani.

Cu toate acestea, experții afirmă că această scădere era de așteptat, având în vedere extinderea clasei urbane din țară și rata record de nașteri foarte scăzută.

Miercuri, Beijingul a declarat că rata natalității a ajuns acum la 6,39 la mia de persoane, aliniindu-se cu alte națiuni din Asia de Est avansate, precum Japonia și Coreea de Sud.

China a înregistrat scăderi ale ratei natalității de zeci de ani, după impunerea unei controversate politici a unui singur copil în anii ’80, pentru a controla suprapopularea de atunci.

Guvernul a eliminat această politică în 2015 pentru a încerca să stopeze declinul populației și a introdus o serie de alte stimulente, precum subvenții și plăți, pentru a încuraja oamenii să își întemeieze familii. În 2021, a relaxat limita pentru a permite cuplurilor să aibă până la trei copii.

Cu toate acestea, politicile au avut un impact redus, cu tinerii din orașele moderne care menționează descurajările precum costul vieții și prioritățile de carieră, mai ales după perioada de trei ani de pandemie.

Soțul meu și cu mine chiar vrem să avem un copil, dar momentan nu ne permitem”, a spus Wang Chengyi, o femeie de 31 de ani din Beijing.

Ea a declarat că ea și partenerul ei trebuie să economisească bani pentru încă trei ani pentru a acoperi costurile de a avea un copil, ținând cont în special de cheltuielile școlare.

„Vreau să rămân însărcinată cât sunt tânără, deoarece este mai bine pentru sănătatea mea. Cu toate acestea, pur și simplu nu am suficienti bani acum, așa că trebuie să amân. Este o rușine și uneori simt panică din cauza acestui lucru”, a spus ea.

Experții de miercuri au menționat impactul pandemiei în accelerarea declinului nașterilor. Cu toate acestea, au sugerat că problemele economice de fond reprezintă un factor mai important.

China urmează modelul altor țări care s-au dezindustrializat rapid, spun experții, deși ritmul schimbării a fost rapid.

„Nu este o surpriză. Au una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din lume, deci acesta este doar cursul normal al evenimentelor – populația încetează să crească și începe să scadă”, a spus profesorul Stuart Gietel-Basten, expert în politici de populație la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong.

„Este sortit să se întâmple acum… acesta este doar următorul an în această nouă eră de stagnare sau declin demografic pentru China.”

Problemele economice ale Chinei au ieșit în prim-plan în 2023, țara confruntându-se cu o criză imobiliară răspândită, scăderea cheltuielilor de consum și șomajul record al tinerilor în urma pandemiei.

Datele anuale de miercuri au confirmat luptele – arătând că economia a crescut la unul dintre cele mai lente ritmuri din ultimele trei decenii, cu un PIB care a crescut cu 5,2%, ajungând la 126 trilioane de yuani (17,5 trilioane de dolari; 13,8 trilioane de lire sterline) în 2023.

Acesta a marcat cea mai slabă performanță din 1990 – excluzând anii pandemici – care a înregistrat o rată record de creștere a PIB-ului de doar 3% în 2022.

China a raportat și miercuri că rata șomajului pentru tineri în decembrie a fost de 14,1% – după ce a atins 21,3% în iunie, după care China a suspendat temporar publicarea cifrelor lunare.

Ultimele date demografice sunt susceptibile să întărească anumite temeri legate de economie – China depinzând mult timp de o forță de muncă în vârstă ca un factor cheie al economiei sale.

Țara se confruntă cu o presiune crescută asupra sistemelor sale de sănătate și pensii pe măsură ce populația pensionară crește – estimată să crească cu 60%, ajungând la 400 de milioane până în 2035.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *