Vineri, China a lansat o sondă pentru a colecta eșantioane de pe partea ascunsă a Lunii, o premieră mondială ce ar reprezenta o mare reușită pentru ambițiosul său program spațial

O rachetă care a transportat sonda Chang’e 6 în spațiu a fost lansată de la Centrul Spațial Wenchang de pe insula tropicală Hainan din sudul Chinei, cu puțin timp înainte de ora locală 17:30 (09:30 GMT), au constatat jurnaliștii AFP prezenți la fața locului. Sute de spectatori s-au adunat în apropiere pentru a asista la această realizare recentă a programului spațial chinez, conform China Nouă.

Misiunea Chang’e 6, coordonată de coordonatorul șef adjunct al misiunii, Wang Qiong, are ca obiectiv colectarea de aproximativ 2 kilograme de eșantioane de pe partea ascunsă a Lunii și aducerea lor pe Terra în vederea analizei. Aceasta este o misiune extrem de complexă din punct de vedere tehnic, cu o durată de 53 de zile, care implică lansarea unei sonde spre emisfera lunară care rămâne în permanență ascunsă de pe Pământ.

Chang’e 6 urmează să asoleze în imensul bazin Polul Sud-Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din Sistemul Solar. După aterizare, sonda va colecta eșantioane din scoarța și rocile lunare și va desfășura experimente în zona de aterizare. După finalizarea misiunii, sonda chineză va reveni pe Terra și va ateriza la Centrul de Lansări Spațiale Wenchang.

Președintele chinez Xi Jinping a dorit să accelereze „visul spațial” al Chinei în ultimii ani. China, a doua economie a lumii, a investit miliarde de dolari în programul său spațial militar pentru a ajunge la nivelul Statelor Unite și Rusiei. Beijingul a obținut mai multe succese în acest domeniu, inclusiv construirea propriei stații spațiale, Tiangong („Palatul Celest”), și plasarea unui rover pe Marte. China a devenit, de asemenea, a treia țară din lume care a trimis un om în spațiu cu mijloace proprii.

În ciuda acestor realizări, China este exclusă din proiectul Stației Spațiale Internaționale începând din 2011, când Statele Unite au interzis NASA să colaboreze cu China. China și-a dezvoltat propria sa stație spațială în consecință.

Rapiditatea cu care China a progresat în domeniul său spațial a stârnit îngrijorare în Washington. În aprilie, Bill Nelson, administratorul NASA, a declarat că Statele Unite sunt angajate „într-o cursă” cu China și a sugerat că programul spațial civil al Chinei ar putea ascunde activități militare. Chang’e 6 este prima dintre cele trei misiuni fără echipaj uman planificate de China pentru a explora Luna în acest deceniu. Urmează Chang’e 7, care va explora Polul Sudic al Lunii în căutare de apă, și Chang’e 8, care va evalua fezabilitatea construirii unei baze lunare.

Potrivit oamenilor de știință, fața ascunsă a Lunii este extrem de promițătoare pentru cercetarea științifică, deoarece craterele sale sunt mai puțin afectate de scurgerile vechi de lavă decât cele de pe fața vizibilă a Lunii. Acest lucru ar putea facilita colectarea de materiale care să ajute la înțelegerea formării Lunii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *