logo
RNTV Live

Chiar dacă riscul de deces cauzat de Covid-19 a înregistrat o scădere semnificativă, infecția poate continua să provoace probleme chiar și trei ani mai târziu

covid articol
Dudau Andreea Valentina

Nouă cercetări privind Covidul prelungit, care se concentrează asupra efectelor pe termen lung asupra sănătății la cei care au avut Covid-19, aduc atât vești bune, cât și vești mai puțin fericite, conform unui studiu realizat la Facultatea de Medicină a Universității Washington din St. Louis și în cadrul sistemului de asistență medicală pentru veteranii americani!

Descoperirile recente privind Covidul prelungit, care se concentrează asupra efectelor pe termen lung asupra sănătății la cei care au avut Covid-19, aduc atât vești bune, cât și vești mai puțin îmbucurătoare, potrivit unui studiu realizat la Facultatea de Medicină a Universității Washington din St. Louis și în cadrul sistemului de asistență medicală pentru veterani americani.

Veștile mai puțin bune arată că pacienții cu Covid-19 care au fost spitalizați în primele 30 de zile după infectare se confruntă cu un risc de deces cu 29% mai mare în al treilea an, comparativ cu persoanele care nu au avut virusul.

De asemenea, constatări arată că și persoanele cu Covid-19 ușoară continuă să aibă probleme de sănătate legate de infecție trei ani mai târziu. În schimb, vestea bună este că riscul de deces scade semnificativ la un an după infecție cu SARS-CoV-2 în rândul persoanelor care nu au necesitat spitalizare din cauza virusului.

Aceste descoperiri provin dintr-un studiu publicat recent în revista Nature Medicine, care a investigat efectele virusului asupra sănătății la trei ani după ce indivizii au fost infectați cu tulpina originală SARS-CoV-2 în 2020.

În acel an, aproximativ 20 de milioane de persoane au fost testate pozitiv pentru acest virus doar în Statele Unite.

Studiul a urmărit riscul de deces și 80 de afecțiuni adverse de sănătate la trei ani după ce pacienții au fost diagnosticați cu Covid-19.

„Nu știm sigur de ce efectele virusului persistă atât de mult timp”, a declarat autorul principal, dr. Ziyad Al-Aly, epidemiolog clinic la Universitatea Washington.

Până la 10% dintre persoanele infectate cu virusul experimentează Covid de lungă durată, conform datelor Centrelor americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Cercetările anterioare au documentat daunele produse de Covid-19 asupra aproape fiecărui organ uman, contribuind la boli care afectează plămânii, inima, creierul și sistemele sanguin, musculo-scheletal și gastrointestinal ale organismului.

Studiul a fost realizat pe baza a peste 114.000 de veterani cu Covid-19 ușor, peste 20.000 de pacienți spitalizați cu Covid-19 și 5,2 milioane de veterani fără diagnostic de Covid-19. Pacienții au fost urmăriți timp de cel puțin trei ani și au inclus persoane de vârste, rase și sexe diverse.

În al treilea an după infectare, pacienții spitalizați cu Covid-19 au prezentat un risc crescut cu 34% în toate sistemele de organe, comparativ cu persoanele care nu au avut boala. În schimb, riscul pentru pacienții ne-spitalizați a crescut cu 5%.

Acest lucru se traduce prin 41 de probleme de sănătate în plus la 1.000 de persoane, o povară mică, dar semnificativă.

Efectele pe termen lung asupra sănătății în al treilea an au afectat în principal sistemele gastro-intestinal, pulmonar și neurologic.

Deși estimările pentru Covid prelungit pot să se schimbe pe măsură ce cercetările avansează, este clar că Covid-19 continuă să aibă un impact semnificativ și pe termen lung asupra sănătății umane.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor