logo
RNTV Live

Cererea României de a intra în programul Visa Waiver este legitimă, dar nu are garanția că se va întâmpla curând

loteria vizelor
Tudor Teodora

Marți, senatorul american democrat Dick Durbin, a declarat că cererea României de a fi inclusă în programul Visa Waiver este „legitimă”, însă „nu există garanţii” că acest pas se poate face „mâine”. Acesta a precizat că înțelege că eliminarea vizelor pentru SUA „înseamnă mult pentru români” şi că îşi doreşte ca ei „să fie trataţi corect”. 

„Există un punct de pornire bun, şi anume că atât de mulţi români primesc acum viză pentru a veni în SUA”, a spus el la o întâlnire cu jurnalişti români, adăugând însă că problema e legată de rata de refuz de aproximativ 10% în rândul celor care aplică pentru viză. Pentru ca România să intre în programul Visa Waiver, rata de refuz trebuie să scadă sub 3%.

„Dacă (România) ar fi în Visa Waiver, (românii) nu ar mai trebui să treacă prin procesul de viză. Ei sunt obişnuiţi să facă parte din UE şi să fie trataţi egal la graniţele altor ţări şi se întreabă de ce nu şi în SUA”, a afirmat el.

Dick Durbin și Jeanne Shaheen, democrați ai Senatului SUA, au încheiat marți în țara noastră un turneu în Europa, ce a mai cuprins participarea la Conferința de Securitate de la München, în Germania, și o vizită în Georgia. Aceștia s-au aflat pentru prima dată în România și au vizitat baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu și s-au întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă. 

„Am discutat (despre Visa Waiver – n.r.) cu ambasadoarea (ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec – n.r.) şi vom analiza asta, pentru a vedea dacă putem ajuta. Vreau să încerc să ajut. I-am spus asta premierului (Nicolae Ciucă – n.r.). Nu există garanţii că se poate face mâine, dar cred că este o cerere legitimă (…) Ştim că înseamnă mult pentru români. Vrem să fie trataţi corect”, a mai declarat Durbin.

În cadrul acestei întâlniri, Jeanne Shaheen a afirmat că ei au convenit cu ambasadoarea SUA să lucreze cu România asupra chestiunii eliminării vizelor. Aceasta a recunoscut însă că ar fi foarte dificilă” o schimbare de legislaţie în Congresul SUA şi că trebuie să se lucreze în „parametrii legali” existenţi.

Cei doi senatori au mulțumit României pentru găzduirea trupelor americane și pentru sprijinul acordat Ucrainei, inclusiv referitor la exporturile de cereale, și au salutat de asemenea disponibilitatea românilor de a primi refugiați ucrainieni. 

„Salut poporul român pentru acest angajament. Sper că războiul se va încheia în curând, dar, până atunci, oamenii din Ucraina au nevoie de acest tip de prietenie”, a spus Dick Durbin.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor