Vânturile puternice și furtunile de nisip pot face ca aceasta să fie una dintre cele mai grele perioade ale anului.

„Ne trezim când soarele răsare. Primăvara se referă la recolta de cașmir.”, spune păstorul Bayarduuren Zunduikhuu.

La fel ca mulți membri ai celor 300.000 de gospodării de păstori nomazi din Mongolia, Bayarduuren își face o mare parte din venituri colectând și vânzând lână de cașmir din caprele ei libere.

Ea pieptănează lâna animalelor una câte una, smulgând fibrele fine de sub burtă pe care le năparesc pe măsură ce vremea se încălzește.

Aproximativ 40% din cașmirul mondial provine din Mongolia – aproximativ 10.000 de tone metrice în 2021 – conform Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Astăzi, cașmirul este unul dintre principalele exporturi ale Mongoliei.

Clima

Schimbările climatice, vremea extremă și pășunatul animalelor lasă din păcate aproximativ 70% din pășuni degradate într-o oarecare măsură, potrivit PNUD. Acest lucru amenință ireversibil ecosistemele Mongoliei – și industriile care se bazează pe ele.

Proces mai durabil

O nouă generație de designeri mongoli caută modalități de a face cașmirul mai durabil, sprijinind totodată păstorii locali.

Fondată cu puțin peste 20 de ani în urmă, Oyuna este stocată în magazine universale de lux precum Harrods din Londra și Lane Crawford din Hong Kong. Deși își conduce labelul din Londra, designerul își sursă și își produce hainele în țara natală.

„Avem un lanț de aprovizionare foarte scurt. Ne proiectăm colecțiile și lucrăm cu fabricile din Mongolia. Știm din ce zone și din ce cooperative nomade provine cașmirul nostru.”, spune Oyuna.

Abordarea atentă a lui Oyuna vine cu o primă. În timp ce unii comercianți de pe piața de masă vând pulovere 100% cașmir cu sub 80 de dolari, ale ei pot costa peste 1.000 de dolari.

Calitatea firelor etichetelor de lux, producția în loturi mici și procesele de prelucrare manuală care necesită multă muncă pot explica unele dintre diferențele de cost. Însă si practicile durabile influențează prețul articolelor de îmbrăcăminte.

De asemenea, Oyuna sprijină programele non-profit Sustainable Fiber Alliance (SFA), care ajută păstorii să-și îmbunătățească gestionarea terenurilor, bunăstarea animalelor și accesul la piața globală a cașmirului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *