Miercuri, 13 septembrie 2023, autoritățile din Prahova au marcat împlinirea a 110 ani de la tragicul eveniment în care inginerul Aurel Vlaicu și-a pierdut viața, în accidentul de la Bănești care a implicat avionul său.
Primăria Bănești și Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” au organizat o acțiune în memoria inginerului Vlaicu, la monumentul dedicat acestei legende a aviației, situat în localitatea Bănești.
La eveniment au participat sute de oameni din Prahova și din alte părți ale țării, care au venit să aducă un omagiu marelui inventator. O atracție specială a fost macheta avionului Vlaicu II, o reproducere la scară naturală realizată în 2006 de SC Romaero SA împreună cu Federația Aeronautică Română.
Dumitru Tudone, vicepreședintele CJ Prahova, a subliniat în cadrul ceremoniei importanța lui Aurel Vlaicu pentru aviația românească, numindu-l „nu doar pionier al aviației, ci și un simbol al curajului, determinării și pasiunii, reflectând aspirațiile și visurile poporului român”.
La eveniment a participat de asemenea Gen. Lt. (rtr) dr. ing. Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic.
Ceremonia s-a încheiat cu un impresionant spectacol aviatic, în cadrul căruia piloți talentați au efectuat evoluții în aer, amintind tuturor de pasiunea și dedicarea lui Vlaicu pentru zbor.
Aurel Vlaicu a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea aviației, construind primul planor românesc, Vlaicu-1909, și două avioane monoplane, Vlaicu I și Vlaicu II, care au inclus numeroase inovații tehnice unice. El a efectuat zboruri demonstrative în multe orașe românești între 1910 și 1912.
Proiectul său inovator, Vlaicu III, ar fi fost primul avion de construcție metalică din lume, dar, din păcate, nu a putut fi finalizat. Pe 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Carpații cu avionul Vlaicu II, se presupune că inventatorul a suferit un atac de cord, care a dus la prăbușirea sa tragică.
În 1948, în semn de recunoaștere a contribuției sale, Aurel Vlaicu a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române.
Sursă: Facebook/ Consiliul Județean Prahova
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.