Sursă foto: Facebook/ Consiliul Județean Prahova

Miercuri, 13 septembrie 2023, autoritățile din Prahova au marcat împlinirea a 110 ani de la tragicul eveniment în care inginerul Aurel Vlaicu și-a pierdut viața, în accidentul de la Bănești care a implicat avionul său.

Primăria Bănești și Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” au organizat o acțiune în memoria inginerului Vlaicu, la monumentul dedicat acestei legende a aviației, situat în localitatea Bănești.

La eveniment au participat sute de oameni din Prahova și din alte părți ale țării, care au venit să aducă un omagiu marelui inventator. O atracție specială a fost macheta avionului Vlaicu II, o reproducere la scară naturală realizată în 2006 de SC Romaero SA împreună cu Federația Aeronautică Română.

Dumitru Tudone, vicepreședintele CJ Prahova, a subliniat în cadrul ceremoniei importanța lui Aurel Vlaicu pentru aviația românească, numindu-l „nu doar pionier al aviației, ci și un simbol al curajului, determinării și pasiunii, reflectând aspirațiile și visurile poporului român”.

La eveniment a participat de asemenea Gen. Lt. (rtr) dr. ing. Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic.

Ceremonia s-a încheiat cu un impresionant spectacol aviatic, în cadrul căruia piloți talentați au efectuat evoluții în aer, amintind tuturor de pasiunea și dedicarea lui Vlaicu pentru zbor.

Aurel Vlaicu a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea aviației, construind primul planor românesc, Vlaicu-1909, și două avioane monoplane, Vlaicu I și Vlaicu II, care au inclus numeroase inovații tehnice unice. El a efectuat zboruri demonstrative în multe orașe românești între 1910 și 1912.

Proiectul său inovator, Vlaicu III, ar fi fost primul avion de construcție metalică din lume, dar, din păcate, nu a putut fi finalizat. Pe 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Carpații cu avionul Vlaicu II, se presupune că inventatorul a suferit un atac de cord, care a dus la prăbușirea sa tragică.

În 1948, în semn de recunoaștere a contribuției sale, Aurel Vlaicu a fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române.

Sursă: Facebook/ Consiliul Județean Prahova

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *