Cercetătorii au elaborat un test bazat pe salivă care ar putea „revoluționa” abordarea cancerului de prostată la nivel global/Acesta permite diagnosticarea mai precoce a bolii, identificarea bărbaților cu un risc crescut și evitarea tratamentelor inutile pentru cei fără riscuri!

Se proiectează că numărul bărbaților diagnosticați cu cancer de prostată la nivel global se va dubla până în 2040, ajungând la 2,9 milioane de cazuri anual, iar numărul de decese va crește cu 85%. Aceasta este deja cea mai comună formă de cancer masculin în peste 100 de țări.

Diagnosticul din timp este crucial, dar testele standard actuale de sânge PSA pot să rateze cazurile de cancer și pot determina bărbații să fie supuși tratamentelor inutile sau investigațiilor suplimentare fără rost.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra (ICR) și de la Royal Marsden NHS Foundation Trust au aparent găsit o alternativă mai eficientă.

Un studiu arată că noul lor test de salivă, care implică colectarea unei probe de ADN în câteva secunde, este mai precis decât testul standard actual de sânge. Aceste rezultate vor fi prezentate în acest weekend la cea mai importantă conferință despre cancer din lume.

„Cu acest test, s-ar putea schimba paradigma în ceea ce privește cancerul de prostată”, a declarat Ros Eeles, profesor de oncogenetică la ICR. „Am demonstrat că un test simplu și accesibil bazat pe saliva pentru identificarea bărbaților cu un risc mai mare din cauza predispoziției lor genetice este un instrument eficient pentru depistarea cancerului în stadii incipiente.”

Cercetătorii și medicii au dezvoltat acest test de salivă după ce au analizat ADN-ul a sute de mii de bărbați. Testul funcționează prin căutarea semnalelor genetice din salivă asociate cu cancerul de prostată.

În cadrul studiului Barcode 1, cercetătorii au recrutat peste 6.000 de bărbați europeni pentru a efectua acest test de salivă.

Toți acești bărbați au fost selectați din cabinetele medicilor de familie și aveau vârste cuprinse între 55 și 69 de ani – o categorie de vârstă la care riscul de cancer de prostată este mai crescut.

După colectarea salivei, testul a calculat scorul de risc poligenic (PRS) al fiecărui bărbat, bazat pe 130 de variații genetice din codul ADN asociate cu cancerul de prostată.

La bărbații cu cel mai mare risc genetic, testul a oferit mai puține rezultate fals-pozitive decât testul PSA, a identificat persoane cu cancer care ar fi fost trecute cu vederea de testul PSA și a detectat o proporție mai mare de cancere agresive decât testul PSA, a subliniat ICR-ul.

Datorită îmbătrânirii populației și creșterii speranței de viață, numărul bărbaților în vârstă din întreaga lume este în creștere. Deoarece principalele factori de risc pentru cancerul de prostată – cum ar fi vârsta de peste 50 de ani și antecedentele familiale ale bolii – sunt inevitabile, experții consideră că va fi imposibil să se prevină creșterea numărului de cazuri doar prin modificări ale stilului de viață sau intervenții în domeniul sănătății publice.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *