Cercetătorii din Marea Britanie au elaborat un compendiu conținând mii de proteine insuficient studiate, codificate de genele din genomul uman, al căror rol este în mare parte necunoscut. Această bază de date cu acces public a fost denumită „unknome” sau genomul necunoscut.

În efortul de a dezvălui mai multe despre codul genetic uman, o echipă de oameni de știință a creat o bază de date care cuprinde informații despre genele asupra cărora există în prezent cunoștințe limitate. Deși se cunoaște existența acestor gene și faptul că codifică proteine, funcțiile lor sunt încă în cea mai mare parte enigmatice.

„Este evident că cercetarea științifică s-a concentrat asupra proteinelor bine studiate, ceea ce a ridicat preocupări că genele mai puțin investigate sunt neglijate fără justificare”, explică experții de la Laboratorul de Biologie Moleculară MRC din Regatul Unit.

Laboratorul a creat o bază de date numită „Unknome” care este publică și personalizabilă, pentru a aborda această problemă.

La două decenii de la publicarea primei versiuni a secvenței genomului uman, care includea zeci de mii de gene, cunoștințele au avansat semnificativ datorită tehnicilor avansate cum ar fi CRISPR. Cu toate acestea, încă există zeci de mii de gene care rămân în mare măsură un mister.

Există mai multe motive pentru care aceste gene au fost neglijate de comunitatea științifică până în prezent, explică expertul în biologie moleculară, João Rocha. Printre acestea se numără limitările de finanțare și sistemul de evaluare pereche, care s-a concentrat mai mult pe susținerea cercetării asupra genelor cu importanță clinică deja dovedită sau a genelor care sunt mai abundente sau mai frecvente în speciile utilizate în experimente de laborator.

Această bază de date clasifică genele proteice în funcție de nivelul scăzut de cunoaștere existent, atât în cazul oamenilor, cât și în cazul altor specii obișnuite în laboratoare.

Pentru a demonstra utilitatea acestei baze de date, cercetătorii au selectat 260 de gene umane cu niveluri ridicate de necunoscut din aceasta și au efectuat experimente asemănătoare în genomul muștei de laborator, Drosophila.

Eliminând sistematic genele comune în muști în timpul dezvoltării, s-a constatat că multe dintre muști nu au supraviețuit, demonstrând că proteinele codificate de aceste gene joacă un rol crucial în biologia animală.

„Genele neexplorate nu ar trebui să fie ignorate”, afirmă Sean Munro, specialist în biologie moleculară.

Prin a restricționa expresia genelor doar în anumite țesuturi ale muștelor Drosophila, cercetătorii au reușit să dezvăluie unele dintre funcțiile acestora, asociind unele gene cu fertilitatea masculină, dezvoltarea și răspunsurile la stres.

Echipa conchide că identificarea și clasificarea acestor gene ar putea accelera progresul științific și că baza de date Unknome oferă o platformă puternică, versatilă și eficientă pentru a studia genele cu funcție necunoscută și pentru a umple lacunele biologice actuale. Această cercetare a fost publicată în revista PLoS Biology pe data de marți.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *