Structura complexă a creierului uman variază semnificativ între indivizi, cuprinzând diferențe în volumul total al creierului, pliurile corticale și grosimea acestora. Cu toate acestea, cunoștințele referitoare la modul în care structura genetică influențează dezvoltarea creierului rămân limitate. Recent, un studiu ambițios, realizat pe o scară fără precedent, ce a implicat aproximativ 36.000 de scanări ale creierului, a furnizat în premieră peste 4.000 de variante genetice corelate cu structura creierului.

Cercetarea a fost coordonată de o echipă de specialiști de la Universitatea Cambridge și a fost publicată recent în revista Nature Genetics. Această inițiativă a reușit să arunce o lumină semnificativă asupra impactului genetic asupra morfologiei creierului uman.

În pofida progresului tehnologic și a cunoștințelor în domeniul neuroștiințelor, se știau puține despre modul în care secvența noastră genetică influențează dezvoltarea și configurarea creierului. Pentru a răspunde la această întrebare, echipa de cercetare, avându-i în frunte pe specialiștii de la Centrul de Cercetare a Autismului al Universității Cambridge, a folosit date din peste 32.000 de scanări RMN ale adulților din Cohorta Biobank din Marea Britanie și ale peste 4.000 de copii din Studiul Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD) din Statele Unite.

În urma analizei acestor scanări, cercetătorii au evaluat diverse proprietăți ale cortexului, stratul exterior al creierului. Aceste evaluări au cuprins suprafața și volumul cortexului, precum și caracteristicile pliurilor corticale.

Prin intermediul acestor evaluări, au fost identificate peste 4.000 de variante genetice asociate cu structura creierului. Aceste descoperiri au permis cercetătorilor să stabilească conexiuni între diferite proprietăți ale creierului și informația genetică prezentă în genom.

Una dintre marile întrebări a fost dacă aceleași gene care influențează dimensiunile cortexului sunt, de asemenea, responsabile pentru modul în care acesta este pliat. Dr. Varun Warrier, cercetător în cadrul centrului de cercetare a autismului, a afirmat că această cercetare a avut ca scop răspunsul la această întrebare.

Analiza detaliată a acestor proprietăți cerebrale distincte și a interacțiunii lor cu factorii genetici a relevat că seturi diferite de gene contribuie la mărimea și plierea cortexului.

Pe lângă acest lucru, echipa de cercetare a investigat și dacă genele implicate în variația dimensiunilor creierului în rândul populației generale sunt legate de genele asociate cu afecțiuni medicale în care dimensiunile capului se abat semnificativ de la normalitate. S-a constatat că multe dintre genele responsabile de diferențele în dimensiunile creierului în populația generală sunt, de asemenea, legate de afecțiuni neurologice și psihiatrice.

Descoperirile realizate în cadrul acestei cercetări aduc în prim-plan influența genetică asupra dezvoltării creierului. Acestea pot reprezenta un pas important în înțelegerea modului în care modificările morfologice ale creierului pot conduce la afecțiuni neurologice și psihiatrice. Astfel, rezultatele obținute pot contribui la dezvoltarea unor tratamente și suporturi mai eficiente pentru cei afectați, subliniază cercetătorii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *