Conform unei noi cercetări realizate de Asociația Moașelor Independente, peste 80% dintre spitalele publice din România nu oferă servicii de avort femeilor care doresc sau au nevoie de acest lucru.

Această constatare aduce în discuție dificultățile întâmpinate de femeile din țară în accesarea acestui drept, pe baza legislației și a ghidurilor medicale.

În România, avortul este legal până în săptămâna a 14-a de sarcină, însă avortul medicamentos poate fi efectuat doar până în săptămâna a 9-a conform recomandărilor medicilor.

Din cele 176 de unități medicale publice care dispun de secții de obstetrică-ginecologie, doar 7 (4%) oferă servicii de avort medicamentos sau chirurgical în conformitate cu ghidurile medicale și legislația națională.

Mai mult, 111 dintre acestea (60%) nu oferă deloc servicii de avort, iar în 26 de spitale procedura poate fi efectuată până la un număr mai mic de săptămâni decât cel prevăzut de lege.

În ceea ce privește sistemul privat de sănătate, doar 3 din cele 783 de spitale și clinici analizate oferă ambele opțiuni de întrerupere de sarcină.

Este important de menționat că avortul la cerere nu este decontat în România, iar costurile pot fi semnificative, ajungând până la 1.800 de lei pentru avortul medicamentos și 4.800 de lei pentru cel chirurgical.

Cercetarea, desfășurată între noiembrie 2023 și februarie 2024, a implicat analiza a 1.000 de spitale și clinici cu secție de obstretică-ginecologie, scoțând în evidență o realitate alarmantă în ceea ce privește accesul la serviciile de avort în sistemul medical românesc.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *