logo
RNTV Live

Centrul Pompidou din Paris găzduiește cea mai amplă retrospectivă dedicată lui Constantin Brâncuși

constantin-brancusi
Dudau Andreea Valentina

Muzeul de Artă Contemporană de la Centrul Pompidou din Paris găzduiește acum cea mai mare retrospectivă dedicată sculptorului Constantin Brâncuși!

Pentru prima dată, peste 120 de sculpturi ale artistului Constantin Brâncuși și mai bine de 400 de fotografii, desene, filme, documente și piese de mobilier din atelierul său parizian sunt reunite în același spațiu expozițional.

Retrospectiva Brâncuși s-a deschis pe acordurile unei melodii preferate de marele sculptor, interpretată de dirijorul român Cristian Măcelaru și violoncelistul francez Gaultier Capucon.

Universul operei brâncușiene este prezentat într-o scenografie aparte, imersivă, prin care celebrele opere sunt puse în valoare într-un spațiu generos, dominat de alb, auriu sau negru. Viziunea curatorială îi aparține Arianei Coulondre, realizată cu ajutorul scenografului Pascal Rodriguez, completată de un spațiu destinat informării.

Alături de lucrările expuse, curatoarea expoziției a ales să dezvăluie și unele detalii despre afinitățile muzicale ale sculptorului român, dansul și muzica fiind parte importantă a vieții sale.

Ca un element inedit al expoziției, lucrarea “Leda” va fi prezentată în mișcare, pe un piedestal rotativ, în perpetuă metamorfoză, așa cum însuși Brâncuși o prezenta în atelierul său.

Amplul proiect expozițional a fost realizat cu sprijinul mai multor muzee internaționale care dețin lucrări brâncușiene, precum: Tate Modern, MoMA, Guggenheim Museum, Philadelphia Museum of Art, The Art Institute of Chicago, Dallas Museum of Art, Muzeul Național de Artă al României (MNAR), Muzeul de Artă din Craiova etc. Ultima retrospectivă Brâncuși din Franța a avut loc în 1995, tot la Centre Pompidou, fiind curatoriată de Margit Rowell.

Expoziția va putea fi vizitată până în iulie, când Centrul Pompidou se va închide pentru renovare până în 2030.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor