Parlamentul European a adoptat o directivă care interzice centralele de apartament. Începând cu anul viitor, statul nu va mai acorda subvenții pentru instalarea acestor centrale, iar din 2040 instalarea lor va fi complet interzisă

Eurodeputații au aprobat marți planurile convenite cu Consiliul UE pentru a reduce consumul de energie și emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, conform unui comunicat al Parlamentului European. Revizuirea propusă a Directivei privind performanța energetică a clădirilor urmărește să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie în sectorul clădirilor din Uniunea Europeană până în 2030, având ca obiectiv neutralitatea climatică a acestui sector până în 2050.

Se dorește, de asemenea, creșterea numărului de clădiri cu performanță energetică scăzută care sunt renovate și îmbunătățirea schimbului de informații privind performanța energetică.

Conform textului revizuit al directivei, toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând cu anul 2030, iar cele ocupate sau deținute de autorități publice ar trebui să aibă emisii zero începând cu anul 2028. Statele membre vor putea lua în considerare potențialul de încălzire globală pe durata ciclului de viață al clădirilor, care include fabricarea și eliminarea produselor pentru construcții utilizate la construirea lor. În cazul clădirilor rezidențiale, țările Uniunii Europene vor trebui să adopte măsuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20-22% până în 2035.

Conform noii directive, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cea mai slabă performanță energetică până în 2030 și 26% până în 2033, utilizând cerințele minime de performanță energetică pentru identificarea acestora.

Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii Europene ar trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030. Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, având ca obiectiv eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând cu anul 2025, fiind încă posibilă acordarea de stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride.

Clădirile agricole și de patrimoniu pot fi exceptate de la aplicarea noilor norme, iar statele UE pot decide să excludă și alte tipuri de clădiri. Aprobarea finală a directivei este necesară din partea Consiliului UE pentru a deveni lege. Potrivit Comisiei Europene, clădirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră. Această revizuire face parte din pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”, care vizează atingerea obiectivelor climatice pentru 2030 și 2050 stabilite în noua lege europeană a climei adoptată în iulie 2021.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *