Foto: libertatea.ro

Regizorul Dinu Cernescu, in cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti a murit la vârsta de 88 de ani, conform anunțului făcut de Teatrul Bulandra

„A plecat în eternitate marele regizor Dinu Cernescu. Dumnezeu să-l ierte şi să-l aşeze în lumină alături de cei aleşi”, transmite Teatrului Bulandra. 

Născut la 18 octombrie 1935 în București, Dinu Cernescu a absolvit în 1957 secția de regie teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. În cariera sa, a avut rolul de asistent de regie pentru regizori precum Ion Sahighian, Marietta Sadova, Vlad Mugur, Sică Alexandrescu și Moni Ghelerter.

Dinu Cernescu a debutat în 1957 pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, cu spectacolul „Tudor” din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu.

Acesta a montat pe scena celor mai importante teatre din ţară, spectacole precum: „Vizita bătrânei doamne”, de Friedrich Dürrenmatt, Teatrul de Stat Braşov, „Amoor”, de Murray Schisgal, Teatrul Mic Bucureşti, „Tristan şi Isolda”, de Jean de Beer, Teatrul Tineretului, Piatra Neamţ, „Matraguna”, de Niccolo Machiavelli, Teatrul de Comedie Bucureşti, „Măsură pentru măsură”, de William Shakespeare, Teatrul Giulesti, „Amadeus”, de Peter Shaffer, Teatrul Giulesti, „Falstaff”, de Giuseppe Verdi, Opera Română Cluj-Napoca, „Porţile pădurii”, de Elie Wiesel, Teatrul Evreiesc de Stat, „Generaţia de sacrificiu”, de I. Valjan, Teatrul Naţional Bucureşti, „Mamouret”, de Jean Sarment, Teatrul Bulandra, „Sâmbătă, duminică, luni”, de Eduardo de Filippo, Teatrul Naţional din Bucureşti, „Voiajul domnului Perrichon”, de Eugene Labiche, Teatrul Bulandra, „Un tramvai numit dorinţă”, de Tennessee Williams, Teatrul Odeon.

În plus, Dinu Cernescu a fost solicitat să regizeze spectacole pe scenele unor teatre prestigioase din întreaga lume, inclusiv în orașe precum Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga și Praga.Portofoliul său impresionant cuprinde peste 100 de producții teatrale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *