Convenția ONU pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD) anunță lansarea primului său tablou de bord de date care compila cifre de raportare națională din 126 de țări, ceea ce arată că degradarea terenurilor avansează într-un ritm uimitor în toate regiunile.

În perioada cuprinsă între 2015 și 2019, planeta a suferit pierderi semnificative de cel puțin 100 de milioane de hectare de teren sănătos și productiv în fiecare an, echivalentul a până la de două ori dimensiunea Groenlandei. Aceste date subliniază imperativul unei acțiuni imediate, deoarece accentuarea degradării terenurilor continuă să destabilizeze piețele, comunitățile și ecosistemele la nivel global.

Lansarea UNCCD Data Dashboard vine într-un moment critic, deoarece liderii și experții mondiali se vor reuni în curând la Samarkand, Uzbekistan, în perioada 13-17 noiembrie 2023, pentru cea de-a 21-a sesiune a Comitetului UNCCD pentru revizuirea punerii în aplicare a Convenției (CRIC 21) . Delegații vor analiza progresele globale înregistrate în direcția neutralității degradării terenurilor (LDN) și se vor confrunta cu probleme stringente precum creșterea rezistenței la secetă, promovarea drepturilor femeilor asupra terenurilor și combaterea furtunilor de nisip și praf.

Secretarul executiv al UNCCD, Ibrahim Thiaw, a declarat: „Primul tablou de bord de date UNCCD oferă o perspectivă revelatoare asupra pierderii rapide a terenurilor sănătoase și productive din întreaga lume, cu consecințe grave pentru miliarde de oameni. În același timp, vedem câteva „puncte luminoase” – țări care abordează eficient deșertificarea, degradarea terenurilor și seceta. Pe măsură ce ne adunăm luna viitoare în Uzbekistan pentru a analiza progresul global în vederea punerii capăt pierderii terenurilor, mesajul este clar: degradarea terenurilor necesită atenție imediată.”

Dispariții regionale

Tabloul de bord de date UNCCD reflectă o realitate alarmantă de pe tot globul și dezvăluie disparități semnificative în ceea ce privește proporția de teren degradat pe regiune.

Regiunile din Asia de Est și Centrală și America Latină și Caraibe se confruntă cu cea mai severă degradare, afectând cel puțin 20% din suprafața lor totală.

Între timp, Africa subsahariană, Asia de Vest și de Sud și America Latină și Caraibe s-au confruntat cu o degradare a terenurilor la ritmuri mai rapide decât media globală.

În special, în Africa subsahariană și în America Latină și Caraibe, 163 de milioane de hectare și, respectiv, 108 milioane de hectare au cedat degradării terenurilor din 2015.

Promisiuni pentru viitor

109 țări și-au asumat angajamentul de a construi un viitor mai rezistent, stabilind ținte voluntare pentru neutralitatea degradării terenurilor până în 2030, iar alte 21 de țări sunt pe cale să facă același pas.

Între 2016 și 2019, aproximativ 5 miliarde USD au fost alocate din surse bilaterale și multilaterale pentru a sprijini eforturile globale de combatere a deșertificării, degradării terenurilor și secetei. Aceste fonduri au contribuit la lansarea a 124 de proiecte în țările afectate, având ca obiectiv atingerea neutralității în degradarea terenurilor și abordarea provocărilor legate de deșertificare.

‏‏‎ ‎

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *