Biserica Domnească din Ploiești, situată în partea de răsărit a orașului, reprezintă cel mai vechi monument istoric păstrat aici, având o istorie de aproape patru secole. Ridicată în 1639 la inițiativa domnitorului Matei Basarab, biserica a fost construită în semn de recunoștință față de locuitorii orașului, care au furnizat numeroși soldați pentru oștile domnitorului în urma victoriei din 1637 împotriva lui Vasile Lupu, la apa Teleajenului.
Legenda spune că lăcașul a fost înălțat pe locul unui schit de maici, aproape de locul unde Matei Basarab își stabilise tabăra militară înainte de a trece în Ardeal. În jurul bisericii au luat naștere primele așezări din Ploiești, iar aici a fost organizat și un prim cimitir al orașului.
În turnul bisericii se află un clopot deosebit, datat 1794, iar în interior sunt păstrate valoroase obiecte de cult, cum ar fi o Evanghelie îmbrăcată în argint din 1804 și un potir din 1639, donat chiar de Matei Basarab. În ultimele decenii, biserica a fost restaurată, păstrându-și însă zidurile groase originale și planul dreptunghiular simplu, caracteristic arhitecturii bisericilor din acea perioadă.
Cu acoperișul său din șindrilă și picturile exterioare care completează armonios frescele interioare, Biserica Domnească rămâne un simbol al istoriei și tradiției ploieștene.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews