Fragmente de la asteroidul NASA, descris de agenția spațială americană drept cea mai periculoasă rocă din Sistemul Solar, au ajuns în Marea Britanie pentru studiu.
Bucățile minuscule de rocă și praf din obiectul cunoscut sub numele de Bennu vor fi supuse unei baterii de teste la Muzeul de Istorie Naturală și la universitățile Open, Manchester și Oxford.
„O sută de miligrame de frumos”, așa a descris ea pentru BBC News.
Eșantionul a fost prelevat de pe suprafața asteroidului Bennu, cu lățimea de 500 de metri, în 2020 de nava spațială Osiris-Rex de la NASA, și apoi livrat cu o capsulă în deșertul Utah în urmă cu două luni.
Foto: NHM
Agenția americană vrea să afle mai multe despre obiectul muntos, nu în ultimul rând pentru că are șanse exterioare să lovească planeta noastră în următorii 300 de ani. Dar mai mult decât atât, eșantionul este probabil să ofere noi perspective asupra formării Sistemului Solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani.
Aceste noi cunoștințe vor fi găsite în chimia materialului Bennu, care a rămas în mare parte neschimbată de-a lungul timpului.
„Suntem neobișnuiți prin faptul că avem o configurație XRD care ne permite să facem experimente pe care alții poate nu le pot”, a explicat doctorul Ashley King de la muzeu.
„Avem, de asemenea, o colecție incredibilă de minerale, ceea ce înseamnă că avem toate standardele și putem face comparații care ne vor ajuta cu calculele noastre.”
Cei 100 mg din Marea Britanie provin din 70 g care s-au vărsat accidental în timpul procesului de încapsulare pentru întoarcerea pe Pământ. În mod remarcabil, această sumă de 70 g depășește cerințele minime stabilite inițial pentru finanțarea misiunii cu încă 10 g. Ca urmare, nu este urgent să eliberați cantitatea rămasă, care ar putea contribui cu aproximativ 200 g mai mult la totalul total.
Oamenii de știință, atât din Marea Britanie, cât și de la nivel global, anticipează să își prezinte primele descoperiri la Conferința Lunar and Planetary Science (LPSC) din martie.
În plus, se anticipează că două lucrări de prezentare cuprinzătoare vor fi publicate aproximativ în același timp sau la scurt timp după aceea în revista Meteoritics & Planetary Science.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews