Cel mai înalt munte din Franța s-a micșorat în ultimii doi ani, potrivit cercetătorilor. Mont Blanc a fost măsurat la 4.805,59 m (15.766 ft 4 in), ceea ce este cu 2,22 m mai putin decât în 2021.

Domnul des Garets a spus că echipa sa a învățat multe despre Mont Blanc de când au început măsurătorile în 2001. „Vârful se schimbă constant în altitudine și poziție, cu schimbări de până la cinci metri”, a spus el.

Experții de măsurare din 2021 au spus că, în medie, muntele pierde în jur de 13 cm din înălțime pe an.

„Colectăm date pentru generațiile viitoare”, a adăugat domnul des Garets.

„Nu suntem aici să le interpretăm, lăsăm asta în seama oamenilor de știință”.

Dar el a cerut și prudență, spunând că oamenii nu ar trebui să folosească măsurarea înălțimii pentru a „spune ceva vechi”.

Sursa: Melaine Le Roy – twitter

Înălțimea Mont Blancului a fluctuat din timpuri imemoriale, spun geometrii.

În timpul anului, vânturile puternice de iarnă scot de obicei mai multă zăpadă decât vara, ceea ce înseamnă că vârful este mai ridicat pe măsură ce începe toamna decât la începutul primăverii.

Scăderea de 2,22 metri s-ar putea datora unor precipitații mai scăzute în timpul verii, a declarat Jean des Garets, geometru șef în departamentul Haute-Savoie din sud-estul Franței.

„Am învățat multe din aceste campanii de măsurare: știm că vârful se schimbă constant în altitudine și poziție, cu schimbări de până la cinci metri”, a spus des Garets.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *