Cinci bărbați afro-americani și hispanici, condamnați pe nedrept pentru violarea unei femei care făcea jogging în Central Park, New York, în 1989, au anunțat că îl vor da în judecată pe Donald Trump pentru comentariile sale referitoare la acest caz. Aceștia au fost exonerați mulți ani mai târziu, după ce un violator în serie a mărturisit că a atacat victima de unul singur.

Cazul a fost amplificat după ce, la aproape zece zile după atac, Trump, pe atunci magnat imobiliar, a cumpărat o pagină de publicitate în mai multe ziare din New York pentru a cere reinstaurarea pedepsei cu moartea în stat.

În timpul dezbaterii prezidențiale din 10 septembrie, vicepreședinta și candidata democrată Kamala Harris l-a acuzat pe Trump că a încercat să folosească problemele rasiale pentru a diviza americanii, menționând acest incident specific. În plângerea depusă în Pennsylvania, cei cinci bărbați îi reproșează lui Trump afirmațiile false din timpul dezbaterii, când a declarat că aceștia au „pledat vinovat” și că victima a murit.

În 2014, cei cinci au obținut despăgubiri de 41 de milioane de dolari din partea justiției americane după ce au fost interogați îndelung și în mod separat fără avocați. La momentul faptei, ei aveau între 14 și 16 ani și au fost inculpați pe baza mărturisirilor în care s-au acuzat reciproc, retrăgându-le ulterior și susținând că au fost păcăliți de poliția din New York. Unul dintre ei a fost ales în consiliul municipal al orașului în 2023.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews