Ceasurile inteligente ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Parkinson cu până la șapte ani înaintea simptomelor, potrivit unui studiu.

Echipa UK Dementia Research Institute de la Universitatea Cardiff a folosit inteligența artificială pentru a analiza datele de la 103.712 purtători de ceasuri inteligente.

Și urmărind viteza lor de mișcare pe parcursul unei singure săptămâni, între 2013 și 2016, ei au putut prezice care va duce la dezvoltarea Parkinson. Se speră că acest lucru ar putea fi folosit în cele din urmă ca instrument de screening.

Însă, bineînteles, sunt necesare mai multe studii, care compară aceste descoperiri cu alte date colectate în întreaga lume, pentru a verifica cât de precisă va fi, spun cercetătorii, în revista Nature Medicine.

SITUATIA DIN MAREA BRITANIE

Din moment ce aproximativ 30% din populația Regatului Unit a purtat ceasuri inteligente, a spus liderul studiului, dr. Cynthia Sandor, acestea ar putea oferi o modalitate ieftină și fiabilă de a identifica boala Parkinson în stadiu incipient.

„Am arătat aici că o singură săptămână de date capturate poate prezice evenimente de până la șapte ani în viitor. Cu aceste rezultate, am putea dezvolta un instrument valoros de screening pentru a ajuta la detectarea precoce a bolii Parkinson. Acest lucru are implicații atât pentru cercetare, în îmbunătățirea recrutării în studiile clinice, cât și în practica clinică, pentru a permite pacienților să acceseze tratamente într-un stadiu mai devreme, în viitor, când astfel de tratamente devin disponibile.”, a spus ea.

Dr. Kathryn Peall, care a lucrat la studiu, a declarat pentru BBC News că pare a fi corect și distinge boala Parkinson de alte lucruri care ar putea afecta mișcarea, cum ar fi bătrânețea sau fragilitatea.

„Am comparat modelul nostru într-un număr de tulburări diferite, inclusiv alte tipuri de tulburări neurodegenerative, persoane cu osteoartrita și alte tulburări de mișcare, printre altele, un avantaj de a putea lucra cu un set de date precum Biobankul Regatului Unit”, a spus ea.

Sursa: bbc.com

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *