Doi turiști au scăpat la limită de la moarte după ce o avalanșă impresionantă a avut loc în zona Bâlea Lac. Aceștia se aflau în cabană în momentul producerii avalanșei, în timp ce corturile și bagajele lor au fost acoperite de tone de zăpadă
Avalanșa care a avut loc aseară la Bâlea Lac a fost cea mai mare din ultimii trei ani. Două corturi ale unor turiști au fost înghițite de zăpada care s-a scurs cu rapiditate de pe un versant. Din fericire, oamenii intraseră în cabană să se încălzească la un ceai.
Dan Popescu, șeful Salvamont Sibiu, a declarat că cei doi turiști au fost foarte norocoși. Stratul de zăpadă avea în jur de 2 metri, până la 2 metri și jumătate, iar coroana de rupere a avalanșei a fost de peste 200 de metri, cu o linie de rulare de cel puțin 600 de metri.
La altitudini mai mari, stratul de zăpadă proaspătă depășește un metru, iar în unele zone, vântul a format troiene de 2-3 metri înălțime.
Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă nou depus la peste 1800 de metri altitudine va deveni instabil de vineri după-amiază, pe fondul temperaturilor pozitive. De asemenea, în zona crestele există cornișe și plăci de vânt de mari dimensiuni care se pot rupe și pot declanșa alte avalanșe.
Variațiile de temperatură semnificative din ultima perioadă, cu diferențe de peste 5 grade de la o zi la alta, precum și alternanța perioadelor cu ninsori și fără precipitații, fac ca stratul de zăpadă să fie instabil, mai ales pe pantele foarte înclinate. Riscul de avalanșă va rămâne ridicat în zilele următoare, mai ales că sunt prognozate noi ninsori în Munții Făgăraș începând de duminică.
Alexandru Nagy de la Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Brașov a atras atenția că, în ciuda informațiilor din buletinele nivometeorologice, decizia finală aparține turiștilor, care trebuie să interpreteze la fața locului stabilitatea zăpezii. Recomandările pentru aventurieri sunt să aibă completul de avalanșă și să anunțe echipa Salvamont din zonă, lăsând traseele propuse.
În urmă cu un an, o avalanșă uriașă a avut loc în Munții Făgăraș, iar 60 de turiști au scăpat miraculos pentru că se aflau cazați într-o cabană. Salvatorii au ajuns la ei abia după 17 ore, din cauza drumului acoperit de troiene.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews