Sursă foto: Digi24

Renate Weber, Avocatul Poporului, a transmis că instituţia pe care o conduce nu a primit niciun fel de sesizare despre aceste fapte, ceea ce ridică un semn de întrebare şi este suprinzător că niciuna dintre rudele persoanelor internate acolo nu a sesizat niciodată nimic.

Aceasta a mai explicat că sunt puţine centrele de acest fel din România unde Avocatul Poporului să fi găsit situaţii chiar bune pentru cei internaţi acolo şi, în cele mai multe cazuri, instituţia a constatat că e nevoie de fonduri suplimentare pentru aceste centre care să acopere personalul necesar de la medici, psihologi, asistenţi sociali şi până la persoanele care efectiv îi îngrijesc pe cei internaţi acolo.

Renate Weber: „Instituţia noastră nu are competenţe de control. Controale pot să facă acele instituţii ale statului care autorizează funcţionarea acelor centre şi care, în urma controalelor, pot să dea şi sancţiuni. Instituţia noastră este una de mediere. Noi avem două tipuri de intervenţie pe care le putem folosi.

Pe de o parte, un departament din cadrul instituţiei este Mecanismul pentru prevenirea torturii şi a relelor tratament şi cu acel departament facem vizite, care sunt vizite de prevenire. Deci nu ne cheamă cineva. Noi ne ducem inopinat şi vedem ce găsim. Şi sunt vizite pe care le facem la penitenciare, la centrele pentru persoane în vârstă şi la centre pentru copii, la spitale de psihiatrie.

Deci în toate aceste locuri care generic sunt numite locuri de detenţie în sensul în care nu poate să plece prin simpla ei voinţă de acolo. Deci aceasta este o formă a noastră de intervenţie, aceste vizite de prevenire În urma lor, tot ce putem să facem este un set de recomandări pe care îl adresăm de regulă celor care conduc acele penitenciare, centre sau spitale şi, atunci când este cazul, ne adresăm şi celor care au chiar atribuţiile de control.”

Ea a mai explicat că Avocatul poporului poate efectua anchete, însă întotdeauna pentru asta trebuie să existe o sesizare prealabilă.

„Pe de altă parte, putem face anchete, dar pentru a face anchete întotdeauna trebuie să existe o sesizare. Noi am primit de-a lungul timpului astfel de sesizări de la rude sau aparţinători, cum li se mai spune, ale celor care sunt în astfel de cămine pentru persoane vârstnice sau pentru persoane cu dizabilităţi”, a completat Weber.

Vezi AICI întreaga declarație a oficialului.

Sursă: stiripesurse.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *