logo
RNTV Live

Ce țară este considerată patria celor mai mari consumatori de alcool din Europa?

alcool-volan-jpg
Constantin Corina

Consumul de alcool în UE a scăzut cu 0,5 litri între 2010 și 2020. Cu toate acestea, există mai multe țări în care consumul a crescut

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că nu există un nivel sigur de consum de alcool pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, cantitatea de alcool pe care o consumăm este încă semnificativă.

Riscul de a dezvolta cancer crește considerabil când se consumă mai mult alcool. Autoritățile sanitare îndeamnă oamenii să renunțe la consumul de alcool sau măcar să-l reducă. Unii oameni renunță la consumul de alcool în ianuarie, în cadrul așa-numitei “Ianuarie Fără Alcool”. Datele indică o scădere a consumului de alcool în Europa, dar aceasta s-a încetinit din anii 2000 încoace.

Consumul total de alcool este definit ca vânzările anuale de alcool pur în litri pe persoană în vârstă de 15 ani și peste. Băuturile alcoolice sunt convertite în alcool pur. Datele nu includ consumul de alcool nedeclarat, cum ar fi producția internă sau ilegală.

În UE, consumul total de alcool per persoană în vârstă de 15 ani și peste a scăzut cu 2,9 litri în ultimele patru decenii, trecând de la 12,7 litri în 1980 la 9,8 litri în 2020, ceea ce corespunde unei scăderi de 23 la sută.

Anual, fiecare persoană în vârstă de 15 ani și peste din regiune consumă în medie 9,5 litri de alcool pur. Acest lucru echivalează cu 190 de litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de băuturi spirtoase.

În 2020, consumul anual de alcool varia între 1,2 litri în Turcia și 12,1 litri în Letonia, în rândul a 36 de țări europene, inclusiv UE, Marea Britanie, Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA) și țările candidate la UE.

Germania (10,6 litri) a avut cel mai mare consum de alcool, printre cele “Patru Mari” ale UE în ceea ce privește economia și populația, urmată de Franța (10,4 litri), Spania (7,8 litri) și Italia (7,7 litri). Consumul în Marea Britanie a fost de 9,7 litri.

Privind la schimbările la nivel de țară între 2010 și 2020, consumul de alcool a scăzut în 25 de țări, în timp ce a crescut în 11 țări.

Unele țări au înregistrat schimbări ușoare, dar majoritatea țărilor au înregistrat schimbări remarcabile în această perioadă.

Consumul a scăzut cu mai mult de un litru în 14 țări. Consumul de alcool a cunoscut o scădere de peste un litru în 14 țări, în timp ce, în mod concomitent, a înregistrat o creștere în 5 țări în această perioadă.

Olanda, Franța, Cipru și Finlanda au înregistrat, de asemenea, scăderi de peste 1,5 litri. Cantitatea de scădere a fost, de asemenea, între un litru și 1,5 litri în Serbia, Belgia, Croația, Danemarca, Elveția și Germania.

În UE, consumul de alcool a scăzut cu 0,6 litri între 2010 și 2020.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor