Un studiu efectuat de Universitatea din Birmingham sugerează că tiparele de somn și nivelul hormonilor de stres ar putea juca un rol cheie în înțelegerea momentului și modului în care persoanele cu epilepsie pot avea convulsii.
Această cercetare a analizat modul în care diferite procese fiziologice, precum somnul și variațiile în concentrația hormonului de stres cortizol, pot influența semnele distinctive ale epilepsiei cunoscute sub numele de descărcări epileptiforme (DE).
Utilizând înregistrări EEG de 24 de ore de la 107 persoane cu epilepsie generalizată idiopatică, cercetătorii au descoperit două subgrupe distincte cu distribuții diferite de DE: una cu o incidență mai mare a acestora în timpul somnului și alta în timpul zilei. Cercetarea a dezvăluit că dinamica cortizolului, tranzițiile în timpul somnului sau o combinație a ambelor au explicat majoritatea distribuțiilor observate ale DE.
Epilepsia este o tulburare neurologică gravă caracterizată prin tendința la apariția de convulsii spontane recurente, iar acest studiu aruncă o nouă lumină asupra modului în care procesele fiziologice pot influența momentul declanșării convulsiilor.
Aceste descoperiri ar putea contribui la o mai bună înțelegere a factorilor care stau la baza convulsiilor și la dezvoltarea de tratamente mai eficiente pentru pacienții cu epilepsie.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.