logo
RNTV Live

Ce subiecte s-au abordat în legătură cu sectorul forestier în cadrul Conferinței PRIA Sustainable Forestry&Wood?

441418892_764761369075794_8100271730260866383_n
Constantin Corina

Ministrul Mircea Fechet a participat la Conferința PRIA Sustainable Forestry&Wood, un eveniment dedicat discutării provocărilor întâmpinate de sectorul forestier din România.

Conferința a abordat mai multe teme de importanță crucială pentru domeniul forestier, inclusiv:

  • Codul silvic și modificările recente, subiect ce a generat dezbateri ample privind direcția și impactul acestor schimbări.
  • Evaluarea și eficientizarea sistemului Sumal 3.0, un aspect vital pentru protejarea pădurilor împotriva tăierilor ilegale, a reprezentat un alt punct de interes major.
  • De asemenea, regulamentul #EUDR propus de Uniunea Europeană a fost discutat în cadrul conferinței, iar entitățile din România implicate în sectorul forestry&wood și-au exprimat opiniile și preocupările referitoare la această inițiativă.
  • Finanțarea pentru dezvoltarea și întreținerea sectorului forestier a fost un alt subiect de importanță crucială abordat în cadrul evenimentului.
  • au fost prezentate și dezbătute ultimele inovații și tehnologii în sectorul forestier, cu accent pe modul în care acestea pot contribui la optimizarea și sustenabilitatea industriei.

„Sunt optimist în ceea ce privește viteza cu care va fi adoptat Noul Cod Silvic și în Camera Deputaților, pentru că adoptarea acestui act normativ este jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență. Totodată, procesul de gestionare a fondului forestier din România se îndreaptă către direcția bună, vom folosi codul QR pentru buștenii care vor ajunge în fabricile de furnir, vom încerca, în proiecte pilot, să folosim și alte instrumente digitale. Nu e un secret că am avut un proiect pilot cu Google, care în urma unei analize de mai puțin de o secundă, a scos la iveală câteva mii de avize cu probleme.

De asemenea, am definit clar în Noul Cod silvic și falsul informatic. Consider că legislația va ține pasul cu tehnologia pe care o avem la dispoziție, la fel cum SUMAL 3.0 va ține pasul cu această tehnologie, fie că discutăm despre monitorizarea în timp real a transporturilor de masă lemnoasă, fie că discutăm despre camere video sau de puncte de supraveghere video inteligente, fie că vorbim despre monitorizarea din satelit a fondului forestier”, a declarat Mircea Fechet.

Conferința a reprezentat o oportunitate esențială pentru dialogul între factorii de decizie, specialiști și actorii din industria forestieră, consolidând astfel eforturile de promovare a unei gestionări durabile și responsabile a resurselor forestiere în România.

  • La eveniment au participat reprezentanți ai companiilor procesatoare de lemn, ai firmelor producătoare de utilaje destinate sectorului forestier, membri ai asociației Administratorilor de Păduri din România, reprezentanți din mediul academic și reprezentanți ai ONG-urilor active în domeniu.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor