Ministrul Educației, Daniel David, a comentat joi protestele studenților legate de modificările aduse sistemului de burse, afirmând că le transmite acestora că, dacă ar fi în locul lor, și el ar protesta/De asemenea, este convins că un student rațional și responsabil, aflat în poziția sa, ar lua aceeași decizie!
Ministrul a explicat că, în 2022, nivelul burselor și al fondului de burse din învățământul superior era foarte scăzut, dar că în 2023, prin aplicarea reglementărilor din legea educației și a învățământului superior și preuniversitar, s-au început schimbări vizibile.
„În 2024, efectele legii sunt deja resimțite, iar în 2025 vor continua. Observăm creșteri importante între 2022 și 2023 și creșteri spectaculoase între 2023 și 2024. România a devenit una dintre țările cu cel mai solid sistem de burse publice, atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel universitar. Însă, astfel de creșteri necesită atenție la sustenabilitate, mai ales în condiții economice normale, fără criză financiară, fiind dificil pentru țară să susțină un buget atât de mare. Mă bucur că încercăm să facem acest lucru, însă trebuie să recunoaștem că există o presiune pe buget”, a spus ministrul.
Referitor la situația în contextul crizei, Daniel David a menționat că este dificil să se acorde burse atunci când resursele sunt limitate.
„Ce propunem este o redimensionare acceptabilă a sistemului de burse. Nimănui nu-i face plăcere să reducă burse, mai ales pentru copii și studenți, dar este o realitate. Dacă ne raportăm la salariul minim net, fondul de burse va scădea, așa cum au semnalat și studenții care protestează. Propunerea noastră nu reduce fondul sub nivelul anului 2024, dar acesta este cu 10% mai mare față de 2023, anul în care a intrat în vigoare legea educației. Deci, deși scade față de 2024, este totuși o creștere semnificativă față de 2023”, a explicat ministrul.
În ceea ce privește învățământul preuniversitar, ministrul a precizat că se încearcă o abordare similară, iar măsurile discutate ar putea duce la o reducere a fondului de burse față de 2024, dar totuși cu o creștere de aproape trei ori față de 2023.
El a subliniat importanța burselor sociale în prevenirea abandonului școlar: „Dacă vreau să protejez ceva, acelea sunt bursele sociale.”
În ceea ce privește bursele de merit, Daniel David a explicat că se dorește redefinirea criteriilor: „Până acum, meritul era acordat pentru 30% dintr-o clasă, însă adesea procentul real era mult mai mare.
Propunerea noastră este de a limita la 15% dintr-o clasă, cu criterii secundare de departajare în cazul în care mai mulți elevi au aceeași notă minimă.”
În final, ministrul a anticipat întrebarea legată de mesajul adresat studenților care protestează și a spus: „Le transmit că dacă aș fi în locul lor, și eu aș protesta. Sunt convins că un student rațional și decent, dacă ar fi în poziția mea, ar face la fel. Mi-ar plăcea și mie să nu schimb nimic în sistem, dar un ministru nu face ce îi place, ci ceea ce trebuie. Același lucru îl spun și colegilor profesori și sindicatelor: nici lor nu le place să se schimbe lucrurile, dar un lider responsabil trebuie să ia deciziile necesare. Nu facem ce ne place, ci ce trebuie să facem.”