Ministrul Educației, Ligia Deca, subliniază că adoptarea corectă a notelor de pe borderou în lucrările examenului de Bacalaureat 2023 și introducerea acestora în aplicația de afișare digitală reduc semnificativ riscul de erori. Acest demers se referă la procesul de corectare digitalizată a lucrărilor.

Aceasta reprezintă prima oară când toate lucrările unui examen național sunt evaluate într-un format digital. Ministrul Educației, Ligia Deca, împreună cu secretarii de stat Florian Lixandru și Sorin Ion, au subliniat această inovație.

Ligia Deca adaugă că distribuirea lucrărilor către profesorii evaluatorii din alte județe decât cel de proveniență al candidaților se realizează automat și aleatoriu, prin intermediul unui simplu clic, acest fapt eliminând necesitatea transportării lucrărilor dintr-un județ în altul pentru evaluare.

În județul Călărași, unde a avut loc repetarea pilotării evaluării digitale pentru Bacalaureat 2023, s-a observat una dintre cele mai semnificative diferențe în rezultatele obținute după procesul de contestații. Rata de promovare a crescut cu 4,1%.

Probele scrise ale examenului național de Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, încep miercuri, 16 august, conform programului oficial. Săptămâna trecută s-au desfășurat echivalările probelor de competențe, în cadrul cărora s-au comparat mediile obținute la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației, pentru sesiunea de august-septembrie a Bacalaureatului 2023.

Ligia Deca, ministrul Educației:

„Evaluare digitalizată pentru lucrările tuturor candidaților la examenul național de bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2023, care va începe miercuri!

Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării.

Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.

Primul examen național la care evaluarea digitalizată este generalizată va fi și cel mai important moment pentru a ajusta sau a îmbunătăți acest proces, a cărui pilotare s-a făcut în ultimii doi ani în două județe.

Ne dorim digitalizarea evaluării pentru toate examenele naționale, fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare națională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Este un progres nu doar necesar, pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene, ci și firesc, în contextul evoluției tehnologiei!”

Bacalaureatul sesiunii de toamnă: primul examen cu corectare digitalizată în toată țara Pentru prima dată, în cadrul sesiunii de Bacalaureat din toamnă, corectarea lucrărilor se va realiza digitalizat în toate centrele de examen din țară. Mai jos puteți găsi o succesiune de declarații din partea oficialilor, care evidențiază evoluția acestei schimbări:

La data de 26 iunie, secretarul de stat Florian Lixandru a anunțat că „Anul acesta, Ministerul Educației a achiziționat platforma pe care se va realiza evaluarea digitalizată (…), urmând să extindem evaluarea digitalizată la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat în toate centrele de examen din țară.”

Pe 27 iunie, ministrul Educației, Ligia Deca, a comunicat că „evaluarea digitalizată se va generaliza, începând cu sesiunea din august a examenului național de bacalaureat de anul acesta.”

Ulterior, pe 29 iunie, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: „Lucrările de la examenele care vor fi organizate începând cu sesiunea din august a examenului de bacalaureat vor fi evaluate digitalizat pe o platformă nouă, dar cu funcționalități similare celei Intuitext, folosite în pilotarea evaluărilor digitalizate, platformă cumpărată de la Softwin, compania care realizează Intuitext.”

În anul 2023, corectarea digitalizată a lucrărilor pentru Evaluarea Națională și Bacalaureatul a fost implementată în aceleași două județe ca în anul precedent, Dâmbovița și Călărași. Initial, pilotarea corectării digitale a fost planificată să aibă loc în județele Alba, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj și Satu Mare.

Conform datelor furnizate de Ministerul Educației, la examenul de Bacalaureat 2023 s-au înregistrat peste 54.600 de contestații, reprezentând cel mai mare număr din ultimii 10 ani. După reevaluarea lucrărilor contestate, s-a constatat că notele pentru 51.646 de lucrări au fost modificate din cauza erorilor inițiale de corectare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *