Propunerea din partea Ministerului Educației de a acorda bursa de merit primilor 30% dintre elevii unei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor lor, fără a avea un prag minim până la care să se acorde aceste burse, nu are sprijinul Federației Naționale a Părinților (FNP).

Într-o declarație postată pe Facebook în legătură cu proiectul de metodologie pentru acordarea burselor școlare conform noii legi a educației, Iulian Cristache, președintele FNP, menționează că „propunerea actuală nu ne aparține. Ne-am opus” când legile educației erau în dezbatere și puteau fi modificate cu propuneri.

Site-ul Edupedu.ro a relatat despre un proiect de ordin emis de Ministerul Educației privind modalitatea de acordare a burselor școlare începând cu anul școlar 2023-2024, proiect pus în consultare publică începând cu seara de vineri, 25 august, și până la 4 septembrie.

O noutate a acestui proiect este eliminarea pragului minim al mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu, care în anul școlar precedent fusese de 9,50. Conform noului proiect, primii 30% dintre elevii unei clase vor primi bursă de merit, indiferent de media lor, în ordinea descrescătoare a mediilor. Un criteriu esențial este ca acești elevi să aibă media 10 la purtare.

Iulian Cristache a subliniat că părinții sunt nemulțumiți de faptul că bursele de merit vor fi distribuite în proporție de 30% la nivelul unității de învățământ și a prezentat propunerea FNP în acest sens. El menționează că propunerea actuală nu este de la FNP și că organizația a exprimat opoziție în momentul în care legea învățământului preuniversitar era în discuție.

Pe lângă acest mesaj, Iulian Cristache a atașat câteva imagini cu propunerile organizației de părinți pentru capitolul legii privind bursele, care va deveni efectivă începând cu 2 septembrie.

Aceste imagini arată, printre altele, că FNP a cerut ca acordarea burselor de merit să nu se facă în mod procentual și că elevii din ciclul primar să poată beneficia de burse pentru rezultate la concursuri, nu doar elevii de gimnaziu și liceu, având în vedere că concursurile reprezintă un criteriu important.

În cadrul proiectului, elevii din ciclul primar nu ar urma să primească burse pentru performanțe academice, ci doar burse sociale. Cristache a concluzionat prin menționarea că modul de acordare a burselor reprezintă o preocupare constantă a FNP și că organizația a insistat în discuțiile cu Ministerul Educației pentru dezvoltarea unor criterii transparente și echitabile care să fie aplicate unitar la nivel național.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *