Potrivit Consilierului Prezidențial Diana Păun, este evident că mediile de socializare au un efect semnificativ asupra sănătății mentale și stării de bine a copiilor și adolescenților. Ea adaugă că pe măsură ce minorii își petrec mai mult timp pe platformele de socializare, se intensifică riscurile asociate cu depresia și anxietatea.
„Observăm cu toţii expansiunea fără precedent a mediului virtual şi impactul semnificativ pe care acesta îl are asupra tinerilor şi asupra societăţii în general. Odată cu expansiunea tehnologiei, copiii şi adolescenţii nu concep un mediu fără tehnologie digitală, trebuie să ne asigurăm că acest mediu digital este unul sigur în care copiii să poată învăţa, să se poată dezvolta, să poată socializa responsabil şi constructiv.
Aş vrea să subliniez impactul semnificativ pe care social media îl poate avea asupra sănătăţii mintală şi bunăstării copiilor şi adolescenţilor. Conform opiniilor de specialitate, cu cât timpul petrecut de minori pe social media creşte, cu atât cresc riscurile depresiei şi anxietăţii”, a declarat Diana Păun marţi la Parlament.
Consilierul prezidențial Diana Păun a fost prezentă la dezbaterea cu tema „Siguranța copiilor în mediul online și accesul la social media sub supravegherea părintească”, organizată de senatoarea Nicoleta Pauliuc, care este președintele Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională.
În opinia Dianei Păun, legile și reglementările orientate spre protejarea copiilor în mediul online reprezintă pași esențiali în asigurarea unui mediu virtual sigur și educativ. Ea a subliniat că această realitate ar trebui să implice o responsabilizare colectivă, de la factorii de decizie la companiile din domeniul tehnologic, cercetători, familii și tineri. Diana Păun a adăugat că există exemple de reglementări similare în alte țări, de la care putem învăța și pe care le putem adapta la specificul nostru.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a subliniat importanța continuă a prevenirii în acest context și a menționat că este necesar să se acorde o atenție constantă acestei probleme.
„Acest internet folosit de minori fără a şti de cele mai multe ori în spatele site-urilor pe care ei le accesează sau aplicaţiilor dacă există persoane bine intenţionate sau rău intenţionate duc până la urmă la o problemă de siguranţă atât a lor, cât şi a familiilor lor şi, de ce nu, vorbim de siguranţa naţională. (…) Prevenţia este foarte importantă şi această prevenţie trebuie să fie continuă. (…) Minorii, tinerii, inclusiv adulţii de foarte multe ori nu îşi cunosc drepturile”, a susţinut demnitarul.
Sursă: edupedu.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.