Sursa: skytrip.ro

Cetatea dacică Băniţa rămâne complet inaccesibilă turiştilor deoarece este considerat prea riscant pentru a fi propus ca obiectiv turistic desi face parte patrimoniul mondial UNESCO.

Masa de piatră imensă pe care a fost construită cetatea dacică de la Bănița iese în evidență în peisajul muntos prezentat călătorilor care intră în Valea Jiului prin Drumul Național 66, dinspre Țara Hațegului.

Pe măsură ce turiștii se apropie de panta abruptă pe care daci au ridicat fortăreața lor, atmosfera devine din ce în ce mai aspră.

Nu a fost amenajat niciun traseu de vizitare a sitului arheologic, poteca abruptă spre cetate nu este marcată corespunzător, astfel că turiștii se pot rătăci ușor și se pot pune în pericol din cauza pantei abrupte, iar cei care au de gând să viziteze așezarea însoțiți de copii sau de animale de companie sunt nevoiți să își ia gândul de la o astfel de expediție, scrie historia.ro.

„Ni s-a spus să nu mergem, pentru că riscăm să ne rătăcim, nefiind amenajat vreun traseu spre cetate. Nu am crezut că va fi atât de greu. Am mers vreo jumătate de kilometru pe marginea liniei ferate, până la podul din dreptul căruia putem aborda dealul. Apoi am luat-o pe potecă, însă nu am reușit să urmărim marcajele. 

Am urcat abrupt ținându-ne de copaci, pietre și rădăcini. Pe deal nu am găsit decât câteva pietre, vreo două steaguri agățate de crengi și priveliștea Văii Jiului și a țării Hațegului. La întoarcere ne-am rătăcit de mai multe ori, ajungând pe marginea prăpastiei. A fost o experiență obositoare”, a declarat pentru „Adevărul” o tânără venită din Deva.

Din pacate, cetatea Bănița, aflată în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, alături de alte cetăți care au fost introduse în circuitul turistic sau sunt vizate de investitii, nu este avută în plan pentru investiții în vederea introducerii în circuitul turistic rămânand doar un punct istoric imposibil de admirat.

 ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *