Peste jumătate dintre indivizii cu vârsta de 70 de ani sau peste aceasta se confruntă cu o deteriorare semnificativă a auzului. Această pierdere auditivă este asociată cu un risc crescut de depresie și declin cognitiv, constituind de asemenea un factor major de prognostic în cazul demenței.

Chiar dacă există dispozitive auditive și implanturi cohleare care pot oferi ajutor, acestea nu pot restaura în totalitate funcția auditivă normală și nici nu pot stopa evoluția afecțiunii la nivelul urechii. Se observă o nevoie semnificativă și nesatisfăcută de abordări medicale care să poată încetini sau inversa pierderea auzului.

Recent, un nou studiu efectuat la King’s College din Londra, în cadrul Institutului de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe (IoPPN), a reușit să revină în mod reversibil asupra pierderii de auz la șoareci. Publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetarea a folosit o metodă genetică pentru a corecta deficiența auditivă la șoareci cu o genă Spns2 defectuoasă, refăcând capacitățile lor auditive în domeniile de frecvență joasă și medie.

Echipa de cercetare afirmă că această validare a conceptului demonstrează că pierderea de auz cauzată de activitatea redusă a acestei gene poate fi în mod potențial reversibilă. Șoarecii au fost crescuți cu o genă Spns2 inactivă, iar ulterior li s-a administrat o enzimă specială în etapele diferite ale vieții lor pentru a activa această genă, ceea ce a dus la îmbunătățirea funcției auditive a animalelor.

S-a observat că această abordare a fost cea mai eficace când gena Spns2 a fost activată la o vârstă fragedă, iar efectele pozitive ale acestei activări au devenit mai puțin pronunțate pe măsură ce s-a așteptat mai mult timp pentru a interveni.

Karen Steel, profesor specializat în funcțiile senzoriale la King’s IoPPN și autoarea principală a studiului, afirmă că în ciuda faptului că afecțiunile degenerative, precum pierderea progresivă a auzului, sunt adesea considerate ireversibile, acest studiu demonstrează că cel puțin un tip de disfuncție a urechii interne poate fi redresat.

Echipa de cercetare a utilizat această abordare genetică pentru a valida conceptul de inversare a pierderii de auz la șoareci și susține că rezultatele ar trebui să inspire cercetarea de noi metode, cum ar fi terapia genetică sau medicamentele, pentru a reactiva auzul la oamenii cu aceeași tipologie de pierdere de auz.

Dr. Elisa Martelletti, de la King’s IoPPN, care a fost prima autoare a studiului, a subliniat că momentul în care șoarecii surzi au început să răspundă la sunete după tratament a fost extrem de semnificativ, deschizând noi perspective pentru cercetările viitoare și oferind speranță pentru dezvoltarea unor terapii în cazul pierderii de auz.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *