Pe măsură ce ne apropiem de începutul școlilor și de venirea sezonului rece, o nouă „variantă de interes” a virusului SARS-CoV-2, denumită EG.5 sau Eris, se răspândește rapid în diverse țări din Europa, dar și în Statele Unite, China, Japonia și Canada. Chiar dacă sună familiare, aceste evoluții sunt departe de toamna anului 2020, când pandemia de Covid-19 domina viețile noastre și restricțiile erau comune în întreaga lume.

Prin urmare, în fața acestei toamne, care sunt așteptările? Experții se concentrează asupra noii variante EG.5, supranumită Eris, care este o ramificație a variantei omicron. Deși Organizația Mondială a Sănătății o clasifică drept „variantă de interes”, specialiștii subliniază importanța monitorizării continue a cazurilor și a noilor variante.

Profesorul Massimo Palmarini, care conduce Centrul de Cercetare a Virusurilor de la MRC-Universitatea din Glasgow, menționează că, deși nu este prea îngrijorat de acest lucru, monitorizarea trebuie să continue pentru a detecta orice potențiale variante periculoase.

Pe fondul acestor evoluții, multe țări au intrat într-o fază de stabilizare a pandemiei și au relaxat măsurile de testare și vaccinare. De exemplu, în Scoția, testările anti-Covid au fost reduse, iar programul de rapel al vaccinării a fost restrâns în comparație cu anii anteriori.

Cu toate acestea, specialiștii subliniază că datele exacte privind cazurile de Covid sunt mai dificil de obținut în prezent, iar nevoia de monitorizare comunitară și de supraveghere continuă rămâne crucială pentru identificarea noilor variante. Dr. Antonia Ho, expertă în boli infecțioase, subliniază că lipsa informațiilor complete poate îngreuna identificarea variantelor potențial amenințătoare.

Chiar dacă majoritatea populației are imunitate hibridă datorită vaccinării sau infectării anterioare, unii oameni continuă să dezvolte complicații legate de Covid. Astfel, deși s-a discutat că virusul responsabil de Covid va deveni o prezență constantă, similar gripelor, experții sunt precauți în legătură cu această afirmație.

Pentru această toamnă și iarnă, avertismentul principal este să nu subestimăm gravitatea virusului. În contextul în care vaccinarea rapelului a scăzut în anumite grupuri și a sporit în altele, protecția rămâne cea mai bună modalitate de a preveni o posibilă presiune asupra sistemelor de sănătate. Deși situația în fiecare țară poate fi diferită, specialiștii recomandă precauție și rămânerea atenți la evoluțiile pandemiei.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *