logo
RNTV Live

Ce se întâmplă cu salariile directorilor de școli. Mesajul acestora către Guvernul Ciolacu

calculator bani (1)
Andrei-Vlăduț Gușter

Prin intermediul unei scrisori deschise, 2.500 de directori de școli și grădinițe îi solicită premierului Ciolacu majorarea salariilor. Aceștia subliniază importanța ca Guvernul să ia o decizie până la sfârșitul anului școlar curent, adică până la data de 31 august, referitoare la sprijinul acordat directorilor unităților de învățământ și echipelor acestora, precum și la profilul directorului pe care îl susține, inclusiv în ceea ce privește politica de salarizare.

„Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere. Drept care, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor.”

Iată care sunt cerințele:

  • Propunerea 1: modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul în care salariul de bază al directorului și directorului adjunct să pornească tot de la gradația 0 de vechime în muncă, permițând astfel aplicarea corespunzătoare a gradațiilor specifice tranșelor de vechime. În acest sens, precizăm că în spațiul public a fost deja comunicată solicitarea celor două confederații sindicale din învățământul preuniversitar, prin care se precizează că: „majorarea salariilor de bază nu este suficientă, personalul încadrat pe funcții de conducere ajungând să aibă salarii de bază cu sute de lei mai mici decât cele ale personalului de execuție.
  • Propunerea 2: adoptarea unei norme care să permită directorilor și directorilor adjuncți să opteze pentru salariul de care pot beneficia, alegând astfel între cel specific funcției de conducere, ori salariul la care ar fi îndreptățiți în acest moment în calitate de personal didactic de predare, cu integrarea procentului suplimentar de 10% de care beneficiază în prezent diriginții, învățățorii, educatorii, institutorii și profesorii pentru învățământ primar.
  • Propunerea 3: acordarea unei prime lunare, începând cu luna septembrie 2023 și până la momentul intrării în vigoare a noii Legi-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, într-un cuantum net de 1200 de lei pe lună.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

George IonescuCOREP 07 SRL - Firma de constructiitermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromcoralparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor