Colegiul Medicilor din România (CMR) a ridicat, anul trecut, problema reglementării malpraxisului și a considerat că sistemul actual al polițelor de malpraxis este ineficient și nu oferă o protecție adecvată medicilor.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a exprimat, de asemenea, opinia că este necesară o inițiativă de modificare a legii malpraxisului. El a argumentat că primele de asigurare prea mari ar putea bloca dreptul de liberă practică profesională al personalului medical.
Este important de menționat că procesul de modificare a legislației malpraxisului poate implica consultarea și implicarea unor părți interesate multiple, inclusiv profesioniști din domeniul medical, organizații guvernamentale și pacienți, pentru a se ajunge la un consens în privința modificărilor necesare.
Iată declarația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila:
„Noi discutăm, există diverse iniţiative ale unor organizaţii profesionale, ale unor parlamentari, să schimbăm legea malpraxisului şi care se focalizează pe un singur lucru: dezincriminarea actului medical şi plata de către personalul sanitar a unor prime de asigurare care vor deveni împovărătoare. Eu nu cred că asta este soluţia, să plătească un medic între 1.000 şi 1.500 de euro pe an prima de asigurare pentru malpraxis, ca să fie exonerat de răspundere penală.
Mai mult, mecanismul care este propus în momentul de faţă de gânditorii care lucrează la această lege a malpraxisului este aşa: plăteşti o primă acoperitoare, dar, dacă ai făcut ceva care ţine de domeniul malpraxisului, asiguratorul vine anul viitor şi îţi triplează prima de asigurare. Şi vom ajunge într-o situaţie în care dreptul de liberă practică profesională va fi blocat de sumele foarte mari pe care personalul medical ar trebui să le plătească ca prime de asigurare. Eu, personal, nu sunt de acord.
Pentru că eu nu lucrez pentru companiile de asigurări, eu lucrez pentru ca, pe de o parte, pacienţii să fie mulţumiţi de actul medical, iar personalul medical să îşi poată desfăşura activitatea în siguranţă şi fără anumite presiuni care ar putea să ducă la medicina defensivă.”
- În februarie, Colegiul Medicilor a propus înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară în cazurile de malpraxis, dar și îmbunătățirea sistemului polițelor de asigurare pentru medici în caz de malpraxis, astfel încât plata despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii să fie preluată în mod real și efectiv de asigurători în temeiul poliței emise.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.