logo
RNTV Live

Ce s-ar întâmpla dacă menopauza ar putea fi întârziată? Răspunsul ar putea duce la o durată de viață mai lungă pentru femei

R-5
Constantin Corina

Un studiu publicat de Clinica Mayo estimează că, în Statele Unite, menopauza este responsabilă pentru timp de muncă pierdut de până la 1,8 miliarde de dolari și costuri medicale de peste 26 de miliarde de dolari.

„Ovarele sunt arhitecții îmbătrânirii sănătoase la femei”, spune Garrison, neurolog la Institutul Buck pentru Cercetare asupra Îmbătrânirii din California.

Din păcate, pentru o lungă perioadă de timp cercetările privind sănătatea reproductivă au fost concentrate cu laser pe fertilitate și anii fertil.

David Pepin, biolog reproductiv la Harvard, declară că s-a întâlnit cu Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente în urmă cu cinci ani pentru a discuta despre finanțare.

„Nu i-am putut convinge că faptul că ovarele funcționează și produc hormoni este – în sine – important; că ovarele nu sunt doar pentru a face copii”, spune Pepin.

În ultimii cinci ani, spune Garrison, care în 2020 a co-fondat Global Consortium for Reproductive Longevity and Equality, o inițiativă care finanțează oamenii de știință, încurajează colaborările și educă publicul despre rolul crucial al sănătății reproducerii în sănătatea femeilor. „Deodată, la conferințele de cercetare privind îmbătrânirea, îmbătrânirea reproductivă este reprezentată acum, în timp ce nu era acum doi sau trei ani.”

Ovarele sănătoase generează o serie de molecule care trimit semnale către organele din distanță, sprijinindu-le în funcționarea lor.

Pepin a demonstrat că hormonul anti-Müllerian, produs în foliculi și responsabil de controlul numărului acestora care sunt activați și, implicit, pierduți într-un ciclu menstrual, poate realiza această funcție.

În experimente cu șoareci expuși la chimioterapie (care pare să stimuleze dezvoltarea foliculilor latenți, crescând numărul de ovule care sunt pierdute în fiecare ciclu), injecția cu acest hormon a dus la activarea unui număr mai mic de foliculi și la păstrarea unui număr mai mare de ovule în rezervă, în comparație cu șoarecii martori care au primit doar soluție salină.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldeko-angajeazaekond-angajeazasponsor