Casa Hagi Prodan, cea mai veche casa din oraș
Muzeul „Casa de târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” (Hagi Prodan) este un muzeu județean din Ploiești, amplasat în Str. Democrației nr. 2. “Giuvaer al vechii noastre arte”- expresia îi aparține profesorului Nicolae Simache, întemeietorul lăcașurilor de cultură din județul Prahova – casa a fost construită în jurul anului 1785 de meșteri pricepuți pentru un negustor localnic. Urmând moda timpului, structura sa îmbină elemente de arhitectură românească cu unele de influență orientală. De pe la 1801- 1802, când Marița, fata primului proprietar, o primește ca dotă la căsătoria cu Ivan Hagi Prodan, membru al elitei negustorilor ploieșteni, clădirii îi va fi asociat numele acestei familii. La începutul secolului al XX-lea, urmașii Mariței și ai lui Hagi Prodan vând imobilul Primăriei orașului Ploiești; casa aflată în ruină este remarcată de Nicolae Iorga și arhitectul Toma T. Socolescu.
Muzeul de Artă
Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” este un muzeu județean din Ploiești, amplasat în B-dul Independenței nr. 1 (O.P:1, C.P. 2). Găzduit într-o clădire monument istoric recent restaurată, muzeul deține valoroase lucrări de artă plastică românească (pictură din secolul al XIX-lea: Anton Chladek, Sava Henția, Mișu Popp, Gheorghe Tattarescu, Theodor Aman, Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, și din secolul al XX-lea: Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Ion Țuculescu; sculptură: Frederic Storck, Oscar Han, Ion Jalea); grafică (Alexandru Steriadi, Ștefan Popescu, precum și alți artiști locali). Din 1929 până în 1956 a funcționat sub numele de Pinacoteca orașului Ploiești.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
Clădirea în care funcționează muzeul istoriei prahovene a fost construită în stil neoclasic după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, autorul proiectelor Universității din București, a Librăriei Academiei, etc. Grație valențelor sale artistice și istorice, clădirea se înscrie în categoria monumentelor de arhitectură din România. De la punerea pietrei de fundație la 31 mai 1865 și finisare în 1867 și până în 1970, data la care a devenit adăpost al muzeologiei prahovene, aici au funcționat instituții de învățământ de prestigiu, începând cu primul gimnaziu ploieștean – “Sf. Petru și Pavel”, din timpul domniei lui Al. I. Cuza.
Muzeul Cesului “Nicolae Simache”
Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” este un muzeu județean din Ploiești, România. Organizat din inițiativa profesorului N. I. Simache, ca secție a Muzeului de Istorie, el datează din 1963. A fost instalat mai întâi într-o sală din Palatul Culturii, până când, prin achiziții, a căpătat un patrimoniu atât de bogat încât a avut nevoie de un local propriu. I s-a pus atunci la dispoziție Casa Luca Elefterescu[2], care a fost adaptată noului scop; lucrările de amenajare s-au terminat în anul 1971 și muzeul s-a deschis în ianuarie 1972.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.