Peștele este protagonistul serii de Revelion în bucătăria românească, iar tradiția aduce cu ea o serie de superstiții culinare. Conform credințelor populare, cei care aleg să mănance pește în noaptea de sărbătoare sunt binecuvântați cu puterea de a înota prin necazuri și de a le depăși.
În ciuda acestei superstiții benefice, statistici recente arată că, în restul anului, consumul de pește în România este relativ scăzut, cu o medie anuală de puțin peste 6 kilograme pe cap de locuitor.
Pe lângă pește, în noaptea dintre ani, tradiția culinară românească mai impune și consumul de carne de curcan sau cocoș, conform etnologilor, pentru atragerea norocului și bunăstării.
Fructele, în special merele și strugurii, sunt și ele vedetele mesei de Revelion. Potrivit superstițiilor, strugurii aduc un an bogat și prosper. O altă tradiție spune că, dacă ciugulești dintr-un ciorchine de struguri, bob cu bob, în total 12 boabe, poți să-ți formulezi o dorință care să țină de sfera financiară.
Smochinele, simbol al fertilității, ocupă și ele un loc important în meniul de Revelion, fiind asociate cu dorința de a avea urmași în noul an.
Conform culturii asiatice, consumul de tăieței în noaptea de Revelion simbolizează longevitatea, iar în Turcia, tradiția recomandă consumul de rodii, culoarea roșie a acestora simbolizând inima omului sănătos.
Plăcintele cu răvașe sunt la mare căutare, mai ales în sudul țării, unde se obișnuiește să se pună bilețele sau bani de argint între foile de plăcintă. Se spune că persoana care găsește banul va avea noroc în noul an.
Nu în ultimul rând, carnea de porc, nelipsită de pe masa festivă de Revelion, este asociată cu aducerea prosperității în familie conform tradiției. Astfel, preparatele din porc se bucură de prezență constantă în meniul sărbătorilor de sfârșit de an.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.