În conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar, camerele de supraveghere audio-video nu vor fi montate în sălile de clasă în care majoritatea părinților nu sunt de acord. Articolul 66 din această lege detaliază faptul că, după consultarea profesorilor, părinților sau elevilor majori, o instituție de învățământ poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video cu scopul de a asigura securitatea persoanelor, bunurilor și valorilor.

Mai specific, articolul 66 (4) precizează că camerele de supraveghere audio-video nu vor fi instalate în sălile de clasă în care majoritatea părinților exprimă dezacordul, confirmat în scris prin contractul educațional.

Este important să menționăm că această prevedere nu se aplică în cazul amplasării camerelor audio-video în afara clădirilor școlare, pe holuri, în sălile de mese sau săli de festivități, așa cum stipulează Legea învățământului preuniversitar.

În vederea organizării și funcționării sistemului audio-video, instituțiile de învățământ care dispun de acesta sunt obligate să asigure angajarea personalului autorizat și să mențină înregistrările audio-video în condiții de siguranță și confidențialitate pentru o perioadă de 30 de zile.

Articolul 66 (7) enumeră persoanele care au dreptul de acces la înregistrările audio-video, printre care se numără părinții, directorul școlii, reprezentanții inspectoratelor școlare, reprezentanții Ministerului Educației, psihologul/consilierul școlar și personalul medical. Pentru a obține acces la aceste înregistrări, aceste persoane trebuie să depună o cerere scrisă, însoțită de o justificare și de perioada de timp corespunzătoare înregistrărilor solicitate. Această cerere trebuie aprobată în maxim 2 zile de la momentul depunerii.

În concluzie, respectarea acordului majorității părinților, în conformitate cu prevederile legale, este un criteriu esențial pentru instalarea camerelor de supraveghere audio-video în sălile de clasă, iar accesul la înregistrări este reglementat și condiționat de cereri scrise și aprobări specifice.

Articolul 66 – „(7) Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video au obligația de a permite accesul la înregistrări următoarelor categorii de persoane:

  • a) părintelui, tutorelui legal sau elevului major, în baza unei cereri motivate scrise, cu aprobarea directorului unității de învățământ;
  • b) directorului unității de învățământ, reprezentaților DJIP/DMBIP și reprezentanților Ministerului Educației;
  • c) psihologului/consilierului școlar din unitatea de învățământ, cu acordul părintelui, al tutorelui legal sau al elevului major, cu aprobarea directorului unității de învățământ;
  • d) personalului medical, dacă este cazul.

(8) Punerea înregistrărilor audio-video la dispoziția persoanelor enumerate la alin. (7) lit. a) se face pe bază de cerere scrisă, justificată, adresată directorului unității de învățământ. Cererea trebuie să cuprindă, pe lângă justificare, și perioada de timp corespunzătoare înregistrărilor care se solicită.

(9) Punerea înregistrărilor audio-video la dispoziția persoanelor enumerate la alin. (7) lit. a) se realizează în maximum 2 zile de la momentul înregistrării cererii.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *