Știm cu toții că orele petrecute cu fericire sunt percepute ca fiind relativ scurte ca durată amintite cu drag pe o perioada mai lungă. Însă, momentele de călătorie stresante sau neplăcute (transferuri de la aeroport, cozi lungi, timp pe tren) pot părea să treacă extrem de greu acel moment, fiind rareori amintite.
Paradoxul timpului, al călătoriei și al experienței
- Experiențele plăcute de călătorie trec pe moment și sunt alungite retrospectiv; experiențele de călătorie neremarcabile țin adesea momentul și sunt șterse din amintirile noastre.
Ce întrebare să iti pui pentru a îți da seama ce fel de călător esti, cum percepi tu experientele:
Traiesc aici si acum sau trăiesc în viitor?
Călătorii cu așa-numita orientare în prezent (care trăiesc în prezent, merg cu fluxul) au mai multe șanse să se angajeze în călătorii care implică hedonism, sporturi extreme cu risc ridicat, pierderea momentului, întâlniri sexuale pe termen scurt, droguri , și consumul de alcool. Ei sunt mai predispuși să perceapă timpul ca accelerând și le este ușor să se absoarbă în activități. Ei pierd noțiunea timpului și, de asemenea, sunt mai puțin probabil să rezerve sau să planifice itinerarii detaliate de călătorie în avans (sau să cumpere asigurare de călătorie).
Călătorii cu orientare spre viitor (planificatori obișnuiți cu un ochi permanent în viitor) tind să aibă un itinerar preexistent pentru fiecare zi de vacanță, dar le este mai greu să se piardă în activități plăcute precum schiul, dansul sau gătitul . Ei spun adesea: „Să ne asigurăm că avem ceva planificat pentru fiecare zi a vacanței”. De asemenea, au tendința de a-și verifica e-mailurile de pe plajă.
Ce putem învăța din psihologia percepției timpului și a călătoriilor?
Cel mai bun sfat de călătorie este să găsești un mediu fericit între orientările prezente și viitoare. În loc să te definești ca un călător orientat spre prezent sau pe viitor, secretul unei vacanțe inteligente este flexibilitatea orientării în timp.
Puteți trece între orientările prezente și viitoare, după cum o cere circumstanțele. Adoptă o orientare spre viitor în timp ce planificați excursia în prealabil, dar nu simți nevoia să-ți completezi agenda înainte de a pleca de acasă. Apoi adoptă o orientare actuală în timp ce schiezi, mergi pe jos sau vizitezi galerii. La urma urmei, o orientare excesivă în timp în viitor poate dilua experiența unui înot, a unei vizite la galerie sau a unei plimbări. O orientare prea activă a prezentului împiedică capacitatea de a planifica o călătorie și de a obține logistica corectă. Deci te poți concentra cu adevărat asupra viitorului și prezentului, în momente diferite. Iar treburile, precum email-urile sau să te gandesti ce vei dori sa mananci si sa cumperi saptamana urmatoare pot astepta.
Sursa: psychologytoday.com
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.