Sursa: thefirstnews.com

Pe 9 octombrie se comemorează Holocaustul, unul dintre cele mai negre capitole ale istoriei umanității. Acesta a fost un genocid în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care regimul nazist condus de Adolf Hitler și aliații săi au exterminat sistematic aproximativ 6 milioane de evrei

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a organizat astazi ceremonia anuală de comemorare a victimelor Holocaustului, începând cu ora 10:00, la Memorialul Victimelor Holocaustului în București.

La ceremonia depunerii de coroane au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului, Corpului Diplomatic, ai comunităților evreiești și rome și grupuri de elevi din București.

Astăzi, 9 octombrie 2023, în contextul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în cadrul ceremoniei organizate de Institutul „Elie Wiesel” au adus un omagiu celor care au fost persecutați, executați ca urmare a politicilor rasiale a regimului Antonescu: reprezentanții Administrației Prezidențiale, ai Guvernului României, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Agenției Naționale pentru Romi, reprezentanți ai Federației Comunităților Evreilor din România, ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, ambasadorul statului Israel, ambasadorul Republicii Federale Germania, reprezentantul ambasadei Franței, alături de grupuri de elevi din cadrul Complexului Educațional Laude-Reut, Colegiul Național „Matei Basarab” din București. – este mesajul transmis de  Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

În urmă cu 82 de ani începea deportarea evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud și Bucovina de Nord în Transnistria. Doar în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi alte localităţi din vecinătate au fost escortați în Transnistria.

Clipele dinaintea deportării sunt descrise de Miriam Korber Bercovici în jurnalul ținut pe când se afla la Atachi, în Transnistria:

  • „Nu ne-am dat seama ce ne aștepta, era un vis. […] Nu ne închipuiam că s-ar putea să ne smulgă cu totul din casa noastră. […] Cine are o imaginație așa de neagră?”

De asemenea, si universitatea Babeș Bolyai din Cluj a comemorat această tragedie astăzi prin ,,O zi în Lagăr”:

Evenimentul a cuprins reprezentații dramatice, poezii și reflecții despre ghetoizarea și deportarea evreilor din Nordul Transilvaniei, prezentate de elevii Colegiului Tehnic Energetic din Cluj-Napoca, sub îndrumarea doamnei profesoare Oana Nan și în colaborare cu Muzeul Virtual și Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei.

“Astăzi, de Ziua Națională a Comemorării Holocaustului, transmitem în primul rând solidaritatea noastră poporului evreu și Israelului, care în prezent se confruntă cu atacuri și violențe teribile. Condoleanțe tuturor celor care au pierdut pe cineva drag. Data de 9 octombrie reprezintă începutul deportărilor evreilor din Bucovina în Transnistria, în perioada celui de-al doilea război mondial. Un moment negru pentru istoria noastră, care nu trebuie uitat.

Avem datoria să combatem extremismul și radicalizarea cu toată convingerea, pentru a evita să cădem în negrele greșeli ale trecutului. Să îi comemorăm cum se cuvine pe toți cei care au pierit în acea perioadă”, subliniază și președintele Senatului României, Nicolae Ciucă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *