Rubarba este o plantă foarte apreciată în gastronomia britanică și germană, dar care este mult folosită și în preparate culinare în țara noastră(în special zona Ardealului).
Rubarba este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, aceasta își are originea înTibet, dar este foarte îndrăgită în Europa. Ușor crocante și acrișoare, tulpinile de rubarba crude sunt un adevărat deliciu consumate cu puțină miere sau sirop de arțar.
De asemenea, acestea au numeroase beneficii pentru sănătate.
-este bogată în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine, mai ales în vitamina C.
Este o sursă foarte bună de vitamina K, asigurând între 26-37% din necesarul zilnic recomandat de vitamina K, la o porție de 100 de grame. Acest procent variază, mai ales dacă rubarba este preparată termic sau nu. La fel ca alte legume, rubarba este și foarte bogată în fibre, oferind cantități similare cu cele pe care le au portocalele, merele sau țelina.
O plantație de rubarbă poate rezista până la 20 de ani.
Valori nutriționale la 100 de g rubarbă
Proteine – 0.39 g
Carbohidrați -31.2 g
Fibre -2 g
Zaharuri- 28,7 g
Calciu – 145 mg
Fier – 0,21mg
Magneziu – 12 mg
Fosfor- 8 mg
Postasiu – 96 mg
Vitamina C- 3,3 mg
Vitamina B6 – 0.02 mg
Beneficii
- Rol antioxidant
- Laxativ natural
- Reglează nivelul colesterolului
- Are proprietăți antiinflamatorii
Retete
Compot de rubarbă, chec cu rubarbă, tartă cu rubarbă, smoothie de rubarbă;
Sursa: doc.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.