Poluarea luminoasă este o problemă globală. Atlasul arată cum și unde este luminat globul nostru noaptea iar ce s-a observat este că Zone vaste din America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu și Asia strălucesc de lumină, în timp ce doar cele mai îndepărtate regiuni de pe Pământ (Siberia, Sahara și Amazonul) sunt în întuneric total.

Strălucirea cerului este strălucirea cerului nopții, mai ales în zonele urbane, datorită luminilor electrice ale mașinilor, lămpilor stradale, birourilor, fabricilor, publicității în aer liber și clădirilor, transformând noaptea în zi pentru oamenii care lucrează și sunt activi mult după apusul soarelui.

Oamenii care locuiesc în orașe cu niveluri ridicate de strălucire a cerului le este greu să vadă mai mult decât o mână de stele noaptea.

Astronomii sunt preocupați în special de poluarea cu strălucirea cerului, deoarece le reduce capacitatea de a vedea obiectele cerești.

Peste 80% din populația lumii și 99% dintre americani și europeni trăiesc sub strălucirea cerului. Iar luminozitatea acesteia este cauzată de activitățile antropice ce reprezinta una dintre cele mai răspândite forme de poluare luminoasă.

De fapt, noile descoperiri științifice despre efectele luminii artificiale asupra sănătății au convins Asociația Medicală Americană (AMA) să sprijine eforturile de control al poluării luminoase și să efectueze cercetări cu privire la riscurile potențiale ale expunerii la lumină pe timp de noapte.

Lumina albastră, în special, s-a dovedit că reduce nivelul de melatonină la om(Lumina albastră se găsește în telefoanele mobile și alte dispozitive computerizate, precum și în diodele emițătoare de lumină (LED-uri), tipurile de becuri care au devenit populare acasă și în iluminatul industrial și urban datorită costului scăzut și eficienței energetice).

Cercetările dezvăluie că impactul poluării luminoase se extinde și asupra comportamentelor animalelor, influențând aspecte precum modelele migratorii, ritmul veghe-somn și configurația habitatului. Efectele nocive ale poluării luminoase sunt evidente în situații în care țestoasele marine și păsările care se orientează după lumina lunii în timpul migrațiilor sunt perturbate, rezultând în dezorientare, pierdere de traseu și, adesea, deces.

Un număr mare de insecte, o sursă primară de hrană pentru păsări și alte animale, sunt atrase de luminile artificiale și sunt ucise instantaneu la contactul cu sursele de lumină. Păsările sunt, de asemenea, afectate de acest lucru și multe orașe au adoptat un program „Lights Out” pentru a stinge luminile clădirilor în timpul migrației păsărilor.

Cum ne putem implica

Persoanele sunt îndemnate să folosească iluminatul exterior numai când și acolo unde este necesar, pentru a se asigura că luminile exterioare sunt protejate corespunzător și direcționează lumina în jos în loc de sus către cer și să închidă jaluzelele, perdelele și draperiile pe timp de noapte pentru a păstra lumina în interior.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *