Sursă: clinicaqi.ro

Când auzim de ADHD, ajungem să evităm adevăratele caracteristici ale acestei tulburări și să ne gândim doar la un o copil/adult ce are prea multă ,,energie”. Însă, această tulburare presupune ca simptomele sa fie vizibile atat acasa, scoala, locul de muncă sau alt mediu de activitate al copilului sau adultului.

Aceste simptome, după cum observăm trebuie sa fi fost observate inca din copilaria mica, devenind mai evidente atunci cand copilul este integrat in colectivitate. Desigur, asta nu exlude ideea de a suferi de ADHD și de a fi diagnosticat la maturitate.

Este important de stiut ca exista doua tipuri de ADHD:

  • ADHD in care predomina neatentia. Dificultati de concentrare a atentiei, in special in sarcinile care implica un efort mental sustinut. De exemplu, sarcinile scolare, dificultati de organizare si planificare a activitatilor simple de zi cu zi;
  • ADHD in care predomina hiperactivitatea si impulsivitatea. Implica o activitate motorie excesiva, o stare permanenta de agitatie, vorbit excesiv, lipsa rabdarii si incapacitatea de a amana gratificarea;

Clinica Nutrimed afirmă că în România sunt peste 200.000 de persoane sau chiar mai mulți ce suferă de ADHD. Un lucru mai puțin știut este că în unele cazuri ADHD are sursă ereditară, iar 25% dintre copiii afectați au un părinte cu probleme similare, însă nediagnosticate. 

Ca tineri sau chiar adulți, poate fi greu să ținem pasul cu toate aceste informații, cum ar trebui să reacționăm și cum să îi facem pe cei ce suferă de ADHD să se simta înțeleși. De aceea, cele mai de bază lucruri pe care ar trebui să le dezvoltăm pentru o relație cât mai bună ar fi:

  • Înțelegerea și răbdarea. Să ne exersăm înțelegerea, persoanele ce suferă de ADHD își schimbă instant ideile, planurile și poate deveni dificil să purtăm o conversație până la capăt. Modul de funcționare nu seamănă cu al fiecăruia, și totuși dacă depunem efort, putem învăța cum să ținem pasul.
  • Compasiune. Să fim alături de ei, să îi sprijinim în viața de zi cu zi, dovedindu-le prezența noastră.
  • Ajutor. În cazul în care observați simptome de hiperactivitate sau neatentie la un nivel major, contactati un medic pentru a-i oferi sprijin.

Sursă: reginamaria.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *