logo
RNTV Live

Ce drepturi aduc noile legi ale Educaţiei? Cărbunaru lansează un apel către profesori

dan-carbunaru
Dumitrache Catalina

Joi, Dan Cărbunaru, Purtătorul de cuvânt al Guvernului, a prezentat noile drepturi de care vor beneficia cadrele didactice în baza legilor Educaţiei. Acestea ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 septembrie.

El lansat totodată și un apel către cadrele didactice: să înţeleagă disponibilitatea Guvernului de a dialoga, precum şi faptul că Executivul a pregătit o serie de măsuri concrete, precum majorarea salariului personalului nedidactic din învăţământ.

Vezi: VIDEO

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, Cărbunaru a precizat că Guvernul tratează “cu maximă responsabilitate, atenţie şi respect” rolul pe care educaţia trebuie să-l joace într-o societate. El a adăugat că există “foarte multe decalaje” acumulate în ultimii zeci de ani, care trebuie să-şi regăsească într-un mod sustenabil şi cât mai rapid rezolvarea.

,,În acest moment, am ajuns să asistăm, din păcate, de câteva zile, după doi ani de pandemie, la o situaţie în care copiii şi profesorii nu se mai regăsesc decât cu foarte puţin excepţii în clasă. Facem un apel la cadre didactice, la personalul din sistemul educaţional, pe de o parte, de a înţelege disponibilitatea Guvernului de a dialoga pe tema problemelor cu care se confruntă, dar şi rezultatul acestor preocupări care se transpune în măsuri concrete, pe care Guvernul le-a pregătit, pe care începe deja de mâine să le implementeze, odată cu ordonanţa de urgenţă care mâine va fi aprobată şi care va închide posibilitatea de a mări veniturile în sistemul de educaţie, în cadrul actualului cadru legislativ.

În regim de urgenţă, toate demersurile care trebuie făcute pentru a aşeza în partea superioară, cât mai aproape de necesar şi de aşteptări, poziţia sistemului educaţional în grila de salarizare, în ansamblul grilelor de salarizare în viitoarea lege a salarizării – este o obligaţie pe care România şi-a asumat-o în cadrul PNRR, dar este şi un angajament pe care Guvernul şi l-a asumat în faţa sindicatelor şi care se va regăsi şi în viitorul program de guvernare”, spune Cărbunaru.

,,O serie întreagă de noi drepturi” pe care le vor aduce legile Educaţiei pentru cei care lucrează în învăţământul preuniversitar şi universitar au fost prezentate de către purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cadrele didactice care ocupă un post în zonele defavorizate vor primi astfel o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară.

În plus, vor fi alocate sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat, nu de la primării, ,,pentru a elimina eventualele blocaje sau întârzieri”.

Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, atunci când există o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic I, fără ca acest lucru să aducă o diminuare a salariului.

,,În semn de respect şi recunoştinţă”, faţă de personalul didactic care se pensionează, la încetarea contractului de muncă, va fi acordată o primă echivalentă cu două salarii de bază.

Pentru directorii unităţilor de învăţământ şi pentru inspectori, având în vedere responsabilităţile asumate şi volumul de muncă, va fi acordat concediu de odihnă suplimentar, în conformitate cu contractul colectiv de muncă.

Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivelul unităţii de învăţământ vor putea beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore pe săptămână.

PNRR prevede ,,investiţii masive” în sistemul educaţional, în valoare de 3,6 miliarde de euro, vizând amenajarea a 10.000 de laboratoare noi sau cu dotări de ultimă generaţie, ridicarea sau reabilitarea unităţilor de învăţământ, potrivit lui Cărbunaru.

De la 1 septembrie intră în acţiune și ,,Programul naţional de stimulare a excelenţei didactice”. Se înființează un fond de premiere pentru activitatea suplimentară, aflat la dispoziţia directorului unităţii de învăţământ.

Tot de la 1 septembrie, universităţile vor putea majora salariile de bază în funcţie de specificul activităţii desfăşurate de profesori şi de performanţele obţinute. Va fi inclusă în norma didactică participarea în comisii specifice derulării activităţilor din cadrul departamentului, şcolii doctorale, facultăţii sau universităţii.

Cadrele didactice şi de cercetare care se pensionează vor primi în plus din bugetul Ministerului Educaţiei două salarii raportate la ultimul salariu de bază, iar comisiile consultative naţionale ale Ministerului Educaţiei vor putea avea în componenţa lor şi câte un membru al federaţiei sindicale reprezentative din învăţământul superior de stat, cu cei mai mulţi membri. 

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor