Un sistem de salvare din submarine produs în România va fi utilizat de Marina Militară din Italia în operațiuni speciale. În apropiere de Timișoara, 50 de ingineri și tehnicieni lucrează la ultimele teste pentru finalizarea contractului
Cristian Stoian, director tehnic, explică că sunt într-un container dedicat camerei hiperbarice, unde se află centrul de comandă și control. Aici, se monitorizează și se controlează parametrii vitali pentru scufundătorii recuperați din submarine eșuate, inclusiv adâncimea de lucru, schemele de tratament și compresie, temperatura, umiditatea, concentrația de oxigen și CO2. Acest sistem este asemănat cu o secție de terapie intensivă pe nava principală.
Echipamentele, după ce sunt produse în sala de producție, sunt testate în hala de teste și apoi instalate pe navele de lucru, conform Cristinei Stănciulescu, director general. Ea explică că acest sistem, împreună cu un vehicul pilotat de la distanță (ROV), are rolul de a salva oamenii din submarinele aflate în dificultate. Fiind modular și containerizat, poate fi transportat rapid și eficient pe cale aeriană, navală sau rutieră, în orice loc din lume.
Iulia Pop, reporter, precizează că Marina Militară Italiană va primi două astfel de capsule de saturație, special concepute pentru pregătirea și cazarea scafandrilor la adâncimi de până la 300 de metri. Aceștia pot sta într-un mediu controlat pentru până la 3 săptămâni, timp în care li se administrează heliu și oxigen.
Compania din Banat a început discuții cu Ministerul Apărării din România pentru o flotă de submarine mici, potrivite pentru apele puțin adânci ale Mării Negre, afirmă directorul general al companiei. El menționează că, în comparație cu Italia, guvernul român are o abordare diferită față de industria națională privată.
Mini submarine similare, fabricate în Timiș, au fost livrate forțelor militare din Italia, Siria, Columbia, China și Coreea de Sud.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews