Sursă foto: AGERPRES

Duminică, Uniunea Europeană și Noua Zeelandă au semnat un acord de liber schimb, cu scopul declarat de a crește schimburile comerciale bilaterale cu 30% în decursul următorului deceniu.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a exprimat aprecierea sa față de acest acord, negociat în urma unor patru ani de negocieri dificile și a descris textul drept ,,ambițios” și ,,foarte echilibrat”. Ea a subliniat importanța parteneriatului cu Noua Zeelandă în regiunea indo-pacifică și a adăugat într-o declarație susținută la Bruxelles: ,,Noua Zeelandă este un partener cheie pentru noi și acest acord de liber schimb ne apropie cu un pas mai mult.”

La rândul său, premierul neozeelandez, Chris Hipkins, a lăudat conținutul acordului și a subliniat avantajele semnificative pe care le aduce ambelor părți. El a declarat: ,,Textul aduce cu sine avantaje enorme pentru noi și pentru Uniunea Europeană.”

Uniunea Europeană ocupă poziția a treia ca partener comercial al Noii Zeelande, importând în special vin, fructe și carne din această țară în Europa. În 2022, valoarea comerțului bilateral de mărfuri dintre cele două zone a depășit puțin pragul de nouă miliarde de euro.

Potrivit estimărilor provenite de la Bruxelles, exporturile Uniunii Europene către Arhipelagul Pacific ar putea înregistra o creștere de până la 4,5 miliarde de euro pe an, în timp ce investițiile UE în Noua Zeelandă ar putea crește cu până la 80%.

Textul acordului include, de asemenea, un capitol dedicat ,,dezvoltării durabile”, reprezentând astfel un precedent în acordurile comerciale europene. Von der Leyen a menționat: ,,Prin angajamentele sociale și climatice fără precedent, acest acord promovează o creștere echitabilă și ecologică, consolidând totodată securitatea economică a Europei.”

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să primească aprobarea Parlamentului European și să fie ratificat de către Noua Zeelandă.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *