Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că sintagma „de stat” din Legea educației naționale este neconstituțională, subliniind că aceasta creează o discriminare nejustificată între elevii din învățământul public și cei din unitățile private sau confesionale, în ceea ce privește acordarea burselor de performanță. Decizia a fost pronunțată joi, ca urmare a unei excepții de neconstituționalitate formulate în dosarul nr. 33184/299/2018, aflat pe rolul Tribunalului București.

În urma acestei hotărâri, CCR a constatat că reglementările legale actuale permit acordarea bursei de performanță doar elevilor din învățământul public, ceea ce contravine principiului egalității în fața legii, prevăzut de Constituție. Astfel, elevii din școlile private sau confesionale sunt discriminați, iar acest tratament diferit nu se justifică obiectiv și rezonabil, fiind în contradicție cu articolele 16, 32 și 49 din Constituție.

Ministerul Educației a anunțat că respectă decizia Curții Constituționale, care este obligatorie pentru toți cetățenii și autoritățile publice, dar a precizat că așteaptă motivarea acesteia pentru a putea decide pașii legali ce urmează să fie făcuți. Până la publicarea motivării în Monitorul Oficial, oficialii Ministerului Educației nu pot întreprinde acțiuni suplimentare.

„Decizia a fost pronunțată în urma soluționării excepției de neconstituționalitate, iar în conformitate cu articolul 147 din Constituție, aceasta trebuie pusă în aplicare în termen de 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial. Ministerul Educației se va conforma integral acestei decizii”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

Rectificarea legislației pentru a elimina această discriminare va fi implementată după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, iar autoritățile vor face toate demersurile necesare pentru a modifica Legea educației naționale în conformitate cu decizia CCR.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews