Curtea Constituțională a României (CCR) a decis marți că Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere este neconstituțională în ansamblul său. Această decizie a fost luată cu unanimitate de voturi în urma unei sesizări din partea Uniunii Salvați România (USR) și Forța Dreptei, care acuzau că prevederile legii întârzie liberalizarea transportului interjudețean și favorizează interesele mafiei protejate politic.
Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, a declarat că CCR a protejat interesele „mafioților” care dețin monopol în transporturile interjudețene de persoane. În comunicatul emis, CCR a explicat că actul normativ criticat restricționează concurența pe piața transporturilor prin stabilirea unor condiții discriminatorii pentru operatorii care solicită autorizații pentru servicii regulate de transport rutier.
Judecătorii CCR au subliniat că prelungirea valabilității licențelor de traseu și autorizațiilor de transport, fără criterii de atribuire concurențiale, conduce la distorsionarea mediului concurențial și la favorizarea operatorilor existenți, blocând astfel accesul noilor operatori pe piață. Curtea a constatat că acest lucru afectează protecția consumatorilor și principiile constituționale referitoare la economia de piață și concurența loială.
USR a reacționat afirmând că, după 18 luni de la sesizare și 15 amânări, CCR a decis în favoarea cererii lor. Partidul a criticat modul în care guvernarea Iohannis-Ciolacu-Ciucă a gestionat situația, susținând că măsurile adoptate anterior de Ministerul Transporturilor au fost ignorate, iar piața transporturilor nu a fost deschisă pentru concurență reală. Aceștia au acuzat că, în ciuda legislației, „băieții deștepți” din domeniu au continuat să beneficieze de condiții favorabile, afectând călătorii și standardele de servicii.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews